Багатий минулорічний врожай дав змогу аграріям Херсонщини непогано заробити. А відтак, вкласти більше грошей у нову техніку та елітне насіння. 

 

В офіційних представників іноземних компаній та корпорацій вони охоче купували, зокрема, гібриди соняшнику — адже дилери обіцяли від них врожай мінімум на третину більший. Та не так сталося, як гадалося: тепер аби витрати на обробіток землі окупити! Щойно почали збирати врожай ранніх сортів цієї культури, і просто вжахнулися: при тому, що торік «сонячна квітка» давала в середньому 17 центнерів насіння з гектара на богарі, нині на круг виходить максимум 13 ц/га. А в таких районах, як Скадовський чи Іванівський, ще менше — 8 та 9,8 центнера. Знову далася взнаки тривала літня посуха: тут не про мільйонні доходи мріяти — аби лишень витрати на посівну окупилися!


Науковці кажуть: в умовах південного степу ставка на іноземні гібриди з їх розрекламованою врожайністю себе вочевидь не виправдовує. Якби до сонечка ще й вологу вчасно, може, вони й справді давали б обіцяні 20—22 центнери з гектара. Та оскільки з водичкою з неба не складається, елітні «зайди» всихають у полі просто на очах. Наші сорти ще тримаються, хоча голівки із насінням розмірами здебільшого не вражають — так, зо два дитячі кулачки. Та й саме насіння щільності не набрало: з такого багато олії «не вибити».


— Ми на розрекламованих «іноземців» не спокусилися — вже п’ять років поспіль працюємо із засухостійким гібридом «Ясон» харківської селекції. І хоча вже видно, що його врожай багатим також не буде, все ж центнерів по десять з гектара зберемо. І за це дякувати: що ж ви хочете, коли ще з березня на землях біля степового села Тавричанка не випало жодної зливи. У землі продуктивної вологи нуль — вона вже, наче камінь, спеклася, — розповідає директор дослідного господарства «Асканійське» (Каховський район), кандидат сільськогосподарських наук Віктор Найдьонов.


Звісно, на поливі аграрії Херсонщини і цьогоріч розраховують отримати по 15—20 центнерів соняшнику з гектара. Тут і вітчизняні сорти, і зарубіжні показують себе непогано. Однак річ у тім, що з 347 тисяч гектарів соняшникових посівів в області на зрошенні — лише кожен сьомий. Отож виходить, як у прислів’ї — без води і ні туди, і ні сюди.

Херсонська область.