ВІННИЦЯ:

Першими на Вінниччині, і загалом у державі, новий сезон цукроваріння розпочинає Томашпільський цукрозавод. Сьогодні над селищем пролунає заводський гудок, який покличе робітників на першу виробничу зміну.

 

— Планували розпочати роботу 24 серпня, але дощі внесли корективи, — повідомив «Голосу України» керівник підприємства Валерій Медвідь. — 26 серпня провели так звану гарячу пробу, тобто перевірили роботу механізмів, завезли буряки і починаємо роботу.


Загалом на підприємстві мають переробити солодкі корені з площі понад шість тисяч гектарів. Урожайність трохи нижча за минулорічну, на круг збирають майже по 500 центнерів. За прогнозами керівника, сировини вистачить приблизно на 120 діб роботи. Ранній старт директор пояснює тим, що вирощують буряки з насіння трьох періодів стиглості — ранньої, середньої і пізньої. «Краще сім разів упріти, ніж один раз вкритися інеєм», — згадує народне прислів’я Валерій Медвідь. За його словами, підганяють цукроварів також агрономи, щоб можна було на цих площах посіяти озимі.


Торік томашпільські цукровари зварили 42 тисячі тонн солодких кристалів. Прогнозувати результат нинішньої осені співрозмовник не став. Сподіваються вийти на 40 тисяч тонн. Зробити це планують за рахунок високої цукристості коренів.


Варитимуть цукор у новому сезоні в області на семи підприємствах. За прогнозами обласної асоціації «Поділляцукор», «цукровий Донбас», як називають Вінниччину, видасть на-гора приблизно 375 тисяч тонн солодкого «піску».