Бій у херсонському степу


Справжні бойові дії за участю селян, тітушок та поліції розгорнулися на полях Чаплинського району Херсонщини. Фермер, депутат районної ради Петро Лабенок, біля села Надеждівка взяв у суборенду землю та посіяв на ній сою. Об’їжджаючи свою ділянку, Петро Іванович побачив два чужі комбайни, котрі вже заходилися збирати вирощений ним урожай. Щойно фермер кинувся зупиняти техніку, як до неї примчала ціла ватага кремезних молодиків — чоловік шістдесят. Вони одразу накинулися на аграрія та без зайвих слів почали його гамселити.


— Петра били ногами, кулаками, кастетами. Проти такого натовпу він зовсім нічого не зміг удіяти. Йому переламали ребра, є підозра на розрив селезінки, струс головного мозку. Тепер він у реанімації районної лікарні, і якими наслідками для його здоров’я обернеться звіряча розправа, ще невідомо, — обурений брат потерпілого Олександр Лабенок.


У розпал бійки на поле своїми машинами почали підтягуватися й мешканці Надеждівки, готові стати на захист врожаю та свого роботодавця. Та змагатися з тітушками (за попередніми даними, вони представляли скандально відому громадську організацію з Херсона, що вже засвітилася у кількох схожих конфліктах) хліборобам було годі. Двох із них також віддухопелили до черепно-мозкових травм, і тепер побиті відлежуються по домівках. Ще одного пострілами з пневматичного пістолета поранили у груди й стегно.


Залякані й шоковані


Доки прибула поліція, знахабнілі «активісти» встигли перекинути ще кілька машин. Усе могло закінчитися великою кров’ю, та між учасниками протиборства стали вартові порядку. Втихомирити пристрасті вдалося лише за допомогою спецпризначенців і бійців КОРДу. Вони вогнепальну зброю не використовували, нікого не затримували, тож нападники і не думали тікати — відходили поволі, вигукуючи погрози на адресу селян.


— Тітушки випускали в обличчя людям цілі хмари сльозогінного газу. Під цю атаку потрапив, зокрема, і голова Хрестівського об’єднання територіальних громад Олексій Троян. До кюветів полетіли кілька автомобілів наших земляків. Люди бояться: адже знахабнілі бандити у присутності поліцейських погрожували підпалом наших домівок, — шокований староста села Надеждівки Геннадій Чухалов.


А влада осторонь


У поліції повідомили, що за фактами опору правоохоронцям, нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості та хуліганства відкрито одразу кілька кримінальних проваджень. Та мешканців сіл Надеждівка й Хрестівка це нітрохи не заспокоює. Адже протистояння між двома великими агрофірмами тут триває вже третій рік поспіль і супроводжується не тільки судовими процесами, а й нападами на виробничі об’єкти, захопленням сільськогосподарської техніки, тими ж бійками (торік про це писав і «Голос України»). Влада та силовики або не можуть рішуче й остаточно пригасити пристрасті, або не хочуть. Ситуація набула такої гостроти, що під роздачу потрапляють навіть сторонні. Той же депутат Чаплинської райради Херсонщини Петро Лабенок прямого стосунку до учасників конфлікту взагалі не мав. Він просто мав нещастя взяти в одного підприємства землю в суборенду, а суперник орендаря у звичному для Надеждівки стилі висловив свої претензії на цю ж ділянку. Що й вилилося в чергове бойовисько.

Херсонська область.