На базі парламентського Комітету у закордонних справах відбулося обговорення можливостей розвитку малого та середнього бізнесу через відновлення кредитування в обсязі від півтора до двох мільярдів доларів на рік. Упродовж 2000—2007 років подібна практика стала стимулом для розвитку підприємництва. Тоді надали майже півмільйона кредитів загальним обсягом до чотирьох мільярдів доларів.

Нинішня програма мала б врахувати такі помилки минулого, як масове кредитування в іноземній валюті, а також містити пакет додаткових інструментів, як от гарантії по кредитах, страхування від валютних ризиків, компенсація відсоткової ставки, змінений підхід до оцінки позичальника. Подібна стратегія повинна стати частиною плану розвитку української економіки, такого собі «плану Маршалла» для України. Цей план уже обговорювали на високому рівні у Вашингтоні, Берліні та Брюсселі.


Голова профільного комітету Ганна Гопко наголосила, що у зв’язку з агресією з боку Російської Федерації, а також через повільний темп реформ, наслідки яких не одразу відчутні, наше населення потрапило в пастку бідності. Тому значний обсяг ресурсів слід скерувати на створення робочих місць, розвиток малого підприємництва, сімейних бізнесів українських підприємців, малих виробництв, сфери послуг. Це повинно зміцнити та пришвидшити формування середнього класу, який стане фундаментом демократичних перетворень.


Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова звернула увагу на те, що малий та середній бізнес повинні стати основними бенефіціарами асоціації з ЄС та зони вільної торгівлі, отримавши доступ до ринків збуту, а також через реформи, що зміцнять захист права власності.


Народний депутат Остап Єднак зазначив, що 

нам просто слід використати інструменти кредитування, які працювали на початку 2000 років, коли умови ведення бізнесу, свавілля податківців та перевіряючих органів були в рази гірші. 


Мовляв, програма мікрокредитів разом з дерегуляцією та покращенням умов ведення бізнесу стане потужним драйвером зростання економіки.


На зустрічі також були присутні глава ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, представники асоціації українських банків, Німецько-Українського Фонду, представники Міністерства економіки та торгівлі, експертно-аналітичних центрів.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.