На час військової агресії нацменшини мають об’єднатися і допомогти Україні стати повністю незалежною. Про це йшлося під час всеукраїнської конференції «26 років Незалежності України: досягнення та перспективи розвитку державної етнонаціональної політики». Захід організувала Рада національних спільнот України. У засіданні взяли участь урядовці, представники етнічних товариств, громадських організацій, вчені, експерти.

 

 

Директор Об’єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) в Україні Яцек Тишко, голова ГО «Рада національних спільнот України», заслужений діяч культури України Ашот Аванесян, голова Експертної ради Міністерства культури України з питань етнополітики, доктор політичних наук, професор, директор Інституту соціології, психології та соціальних комунікацій НПУ імені М.П. Драгоманова Володимир Євтух, перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко, заступник голови Ради національних спільнот України, віце-президент компанії ARCH Ltd Різван Бабаєв та директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш (зліва направо) під час прес-конференції на тему: «26 років Незалежності України: досягнення та перспективи розвитку державної етнонаціональної політики». Київ, 28 серпня 2017 року.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.


«Сьогодні разом з різними етнічними групами, організаціями в регіонах України створюємо міжнаціональні дискусійні майданчики. Такий діалог нині необхідний, адже знаємо, до чого можуть призвести міжнаціональні конфлікти. Ми поруч із нашими братами. Україна — це наш спільний дім. Ми працюємо на розвиток і блага українського суспільства», — наголосив голова Ради національних спільнот України Ашот Аванесян.


У свою чергу перший заступник міністра культури Світлана Фоменко акцентувала увагу на необхідності розробки нового закону, спрямованого на захист прав національних меншин в Україні.


«Нинішнє профільне законодавство ухвалювалось ще в 90-ті роки і, звичайно, воно потребує певного вдосконалення», — сказала урядовець.


Також, за її словами, створено міжвідомчу робочу групу з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії з інтеграції національної меншини в українське суспільство. Відбувається надзвичайно активна співпраця з міжнародними організаціями, в тому числі з Радою Європи, ОБСЄ. Кілька моніторингових місій із різних питань уже приїжджали в Україну.


Крім того, Світлана Фоменко повідомила, що під час реформування міністерства пропонується передбачити у структурі відомства генеральний директорат із питань етнополітики та релігії.


«На сьогодні у складі Міністерства культури існує департамент у справах релігій та національностей. Але ми хотіли б поглибити цей напрям, тому й запропонували створення генерального директорату», — сказала вона.


За її словами, основними функціями цього структурного підрозділу будуть насамперед аналітика, вивчення потреб і проблем національних меншин. 


Нагадаємо, що в міністерстві створено Експертну раду з питань етнополітики. До її складу входять науковці, академіки, громадські діячі та експерти, які, зокрема, допомагають розробляти законодавчі акти, аналізувати певні рішення тощо. У рамках ради створено дві робочі групи. Вони працюють над Концепцією державної етнонаціональної політики України.


Директор департаменту релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш зазначив, що сьогодні існує взаєморозуміння між органами державної влади та етнонаціональними організаціями нашої країни, зокрема Радою національних спільнот.


«Негатив, який мали в період початкової державності в 1917—1920 роках минулого століття, минув. Нині переходимо до взаємодії. Сьогоднішнє зібрання є свідченням того, що від навчання ми перейшли до побудови стосунків, без яких майбутнього нашої держави як цілісної Батьківщини не може бути», — сказав він.


Співголова Асоціації єврейських організацій і громад України Йозеф Зісельс наголосив: «Дуже важливо, щоб меншини володіли не лише своїми мовами, а й мовою країни, де живуть. Це еволюційний процес. Ми повинні бути налаштовані на дуже довгий шлях зі свідомими українцями. Тенденція утворення єдиної політичної нації дедалі чіткіше проявляється в нашому житті. Це — наша мета».


Він додав, що законопроекти, які стосуються сфери нацменшин, повинні сприяти утворенню єдиної української політичної нації.


Учасники прес-конференції ухвалили резолюцію, де закликали главу держави Петра Порошенка утворити Координаційну раду національностей України як консультативно-дорадчий орган при Президенті та запровадити посаду Уповноваженого у справах національних меншин.


Також вони просять гаранта Конституції посприяти у створенні Центру міжнаціональної співдружності України (Дому національностей) і відкритті Музею історії народів України в Києві.


Крім того, учасники пропонують проголосити в Україні 20 листопада Днем міжнаціональної злагоди та закликають главу держави вжити необхідних заходів щодо попередження будь-яких проявів розпалювання міжнаціональної та расової ворожнечі.


А ще представники нацменшин мають намір звернутися до уряду з пропозицією запровадити регулярні трансляції на українському радіо і телебаченні передач, які висвітлювали б життя національних громад, відкрити літературні відділи мовами народів України в міських, районних та сільських бібліотеках тощо.


Наприкінці заходу перший заступник міністра культури Світлана Фоменко вручила представникам організацій етнічних спільнот України почесні грамоти Кабінету Міністрів.