Про вихід із банківської кризи говорити зарано, тому необхідно максимально прискорювати реформи фінансової системи України. Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка (на знімку). Відповідних висновків він дійшов, аналізуючи звіт НБУ «Огляд банківського сектора» за підсумками першого півріччя 2017 року.

 

 

Народний депутат зазначає, що кількість банків скоротилася вдвічі: зі 180 на початок 2014 року до 90 на кінець червня 2017-го, в тому числі приватних банків з українським капіталом — із 148 до 59 за відповідні періоди.

Зменшилася кількість структурних одиниць банків з 19,3 тисячі на початку 2014 року до 9,8 тисячі на кінець червня 2017-го. При цьому у приватних банків з українським капіталом це число зменшилося просто катастрофічно — з 9,8 тисячі на початок 2014 року до 1,7 тисячі на кінець червня 2017-го.


«І тут майбутні перспективи переходу банків до інтернет-технологій нікого не можуть заспокоювати. Доступ населення і бізнесу до послуг банків реально погіршився. Насамперед ідеться про банки з приватним українським капіталом. А саме вони найважливіші для кредитування малого і середнього бізнесу. А значить, для стійкості економіки до криз, а суспільства — до політичних та соціальних конфліктів», — підкреслив С. Рибалка.


Результатом кризи стала кількість звільнених банківських працівників: з 246,6 тисячі осіб в 2014 році їх число скоротилося до 135,8 тисячі. Головним чином за рахунок скорочень у приватних банках.


Націоналізація окремих банків і виведення низки приватних банків із ринку призвело до значного підвищення концентрації банківського сектора за всіма ключовими показниками, зазначає глава фінкомітету Ради.


«Фактична втрата банків з українським приватним капіталом є одним із найбільш негативних результатів для майбутнього розвитку української економіки. Зі світового досвіду відомо, що іноземні банки зазвичай вкрай неохоче видають довгострокові дешеві інвестиційні кредити і, як правило, концентруються на найбільш прибуткових операціях. А Україні більш за все потрібно створювати нові складні технологічні виробництва, які зазвичай мають терміни окупності понад 7—10 років», — підкреслив С. Рибалка.


Він додає, що Національний банк майже не кредитує банківську систему України, спостерігаючи лише за тим, «хто з найсильніших втримається на плаву». Перестали кредитувати економіку і банки. «На початку 2014 року більше половини ресурсів банків були спрямовані на кредитування підприємств (50,7 відсотка)... На кінець червня 2017-го картина має кардинально інакший вигляд. На кредитування підприємств на сьогодні йде тільки 35 відсотків ресурсів банків», — зазначає депутат.


С. Рибалка, як повідомляє його прес-служба, відзначає також зростання системних ризиків банківського сектора. «Відповідно до Звіту, частка непрацюючих кредитів в портфелях банків загалом по сектору є безпрецедентною і становить 57,7 відсотка, зокрема, в державних банках (без урахування «Приватбанку») — 59,9, в банках з іноземним капіталом — 48, в банках з українським приватним капіталом — 27,3 відсотка. Частка кредитів, які не обслуговуються населенням, зросла вдвічі: з 30 на початку 2016 року до майже 60 відсотків на кінець червня 2017-го. Ці показники вражають — спостерігаємо масове неповернення кредитів», — пише голова фінкомітету Ради.


«Тому ще дуже зарано говорити, що банківська система вийшла із кризи. Саме тому я наполягаю: реформи фінансового сектора вкрай важливі. Без них ми не отримаємо нормального економічного зростання в найближче десятиліття. А це означає, що не буде жодного зростання добробуту населення, хоч би які обіцянки давала сьогоднішня влада. Тому ми наполягаємо на прискоренні реформ в усіх напрямах. Зокрема, і в сфері фінансів», — резюмував Сергій Рибалка.