Ключовою темою мають стати законопроекти, які потребують невідкладного голосування в парламенті вже цієї осені. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи засідання уряду.


Ідеться насамперед про документи, які стосуються пріоритетних реформ — освітньої, медичної, пенсійної, а також про зміни, пов’язані зі стандартами в фінансовій сфері, з управлінням державною власністю та адміністративним управлінням. За словами очільника Кабміну, такий пакет законів є шансом держави на зміцнення економіки та посилення міжнародних позицій, шансом на зміни, які вдасться впровадити тільки спільними зусиллями глави держави, уряду та парламенту. «Нам не потрібен законодавчий спам», — сказав В. Гройсман, наголосивши, що урядовці зосереджуватимуться тільки на необхідних ініціативах.


Водночас під час засідання Прем’єр-міністр виступив з ініціативою призначення представника уряду в парламенті. Пропонується, щоб ним став народний депутат від Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко. «Від допоможе уряду комунікувати з парламентом», — зазначив В. Гройсман і повідомив, що парламентарій нібито вже дав свою згоду на таку співпрацю. За словами глави Кабміну, «нова система взаємодії полягатиме в можливості відкликати законопроекти, які не є актуальними». А вже 15 вересня, каже він, Кабінет Міністрів внесе у Верховну Раду проект бюджету на наступний рік.


Учора уряд підтримав постанову, згідно з якою змінюється порядок здійснення габаритно-вагового контролю на дорогах і збільшується кількість пунктів перевірки. Нині таких пунктів майже три десятки, вісім з яких працюють цілодобово. Однак цього недостатньо для того, щоб покрити всі транспорті потоки, які проходять територією країни, наголосив очільник Укртрансбезпеки Михайло Ноняк. До кінця вересня, за його словами, мають намір закупити першу партію транспортних засобів, обладнаних пересувними лабораторіями, а до кінця року таких комплектів сподіваються мати вже 78. Під час обговорення цієї теми міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що на українських дорогах також планують збільшити кількість інспекторів.


За пропозицією Міністерства оборони вчора на засіданні змінено порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям. «Це революційне рішення», — заявив міністр оборони Степан Полторак, подякувавши всім, хто над ним працював. За словами урядовця, порядок нарахування не змінювався в нашій країні ще з часів Радянського Союзу і в його основу входили оклади за військовим званням та посадою. Витрати, пов’язані зі змінами, врахують під час формування бюджету на наступний рік, зауважив Прем’єр-міністр. «Ми працюємо з Президентом та РНБО над формуванням необхідних ресурсів для підтримки обороноздатності», — сказав він. За словами очільника уряду, наступним кроком після ухвалення пенсійної реформи стане нове законодавство для забезпечення гідними пенсіями військовослужбовців. «Нам потрібно рухатися від рішення до рішення, — резюмував він. — Немає жодних підстав думати, що проблеми, які накопичувалися десятиліттями, ми не вирішимо. Ситуація зміниться, і люди це відчують».


Вл. інф.