ІВАНО-ФРАНКІВСЬК:

Додаткові 7,5 мільйона гривень — саме стільки коштуватиме для Івано-Франківська постанова Нацкомісії державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Через підвищення цін на електроенергію депутати міськради прийняли звернення до Кабінету Міністрів та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з проханням скасувати постанову НКРЕКП від 15.12.2016 року за № 2210. За цим документом відпуск електроенергії для потреб зовнішнього освітлення здійснюватиметься за стовідсотковим роздрібним тарифом відповідного класу напруги.


На сесії міський голова Руслан Марцінків наголосив, що такі урядові рішення є необґрунтованими та призводять до значних витрат місцевих бюджетів.


«Зниження вартості нічного освітлення для населених пунктів — не українська вигадка, а гарна світова практика. Адже процес вироблення електрики є цілодобовим, а графік використання нерівномірним. До слова, ЄС всіляко заохочує використання електрики вночі, зокрема, й через пільгові тарифи. А у Франції взагалі встановлено нульовий тариф на зовнішнє освітлення населених пунктів», — цитує голову його прес-служба. 


Депутати також вважають, що зростання вартості освітлення не тільки стане величезним навантаженням на місцеві бюджети, а й через економію може призвести до збільшення випадків травматизму, аварій на дорогах та зростання рівня злочинності. Обранці підтримали звернення до уряду та НКРЕКП з вимогою скасувати антисоціальну постанову, бо вважають, що «електроенергія, вироблена на теренах України, повинна служити передусім інтересам громад і держави, а не окремим монополіям та олігархічним групам».