Нафтодобувну галузь країни продовжують штучно нищити. «Голос України» вже не раз писав про те, що через небажання Державної геологічної служби продовжити 9 ліцензій ПАТ «Укрнафта» цьогоріч втратить 20 відсотків обсягу річного видобутку нафти і конденсату. Бюджети не отримають 1,4 мільярда гривень лише рентної плати, не кажучи про решту податків і зборів, які перераховує компанія. Крім того, втрати сягнуть 290 тисяч тонн нафти та конденсату, 128 мільйонів кубометрів нафтового газу, 88 мільйонів кубометрів природного газу на рік. Але й це не всі втрати. Змушені будуть закритися і підприємства, які пов’язані з ПАТ «Укрнафта».


Так, днями до редакції газети надійшло звернення представників громадських формувань Варвинського району Чернігівської області до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, у якому описується плачевна ситуація, що складеться на Гнідинцівському газопереробному заводі, якщо видобуток газу з Артюхівського та Коржівського родовищ буде припинено.

 

Головний офіс ПАТ «Укрнафта» у Києві.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).

 

Свердловина Бугруватівського родовища в Охтирському районі Сумської області.


Фото Тетяни ПАСОВОЇ (з архіву).

У глухому куті цілий завод


«Звернутися до вас змусила подія, яка занепокоїла весь Варвинський район Чернігівської області. Гнідинцівський газопереробний завод, який постійно був прибутковим підприємством, якість продукції якого була на високому рівні, цього року опинився на межі зупинки з причини ненадходження сировини для її переробки начебто через закінчення терміну дії ліцензії. Гнідинцівський газопереробний завод є значним суб’єктом господарювання як для області, так і для Варвинщини, як в плані бюджетоутворення, так і зайнятості населення та збереження і забезпечення функціонування соціальної інфраструктури. Зокрема, податків до бюджетів усіх рівнів за 2016 рік сплачено заводом — 25,8 млн. грн.; у 2017 році планується зростання сплати на 1,1 млн. грн.», — підкреслюють активісти.


Водночас вони нагадують, що поточного року закінчується термін дії ліцензій на видобуток вуглеводнів із діючих родовищ Роменської групи, на яких підлягає зупинці 146 свердловин (!), із яких 92 нафтові та 26 газових, зокрема й Артюхівського та Коржівського родовищ, що безпосередньо постачають сировину на Гнідинцівський газопереробний завод. На думку представників громадськості, бюрократичні перепони для продовження ліцензій створюються штучно. Така ситуація є загрозливою через те, що після зупинки видобутку на газових свердловинах відбуваються процеси, що унеможливлюють відновлення роботи в майбутньому, коли чиновники схаменуться і таки продовжать ліцензії.


«Ми вважаємо, що це призведе до безповоротних втрат газу (близько 150 тис. куб. м на добу), навіть після короткочасної зупинки роботи родовищ. Для Гнідинцівського ГПЗ припинення видобутку на вказаних родовищах призведе до вкрай негативних наслідків», — вказується у зверненні до Голови Верховної Ради.


Активісти нагадали, що зволікання з вирішенням цього питання обернеться катастрофою для населених пунктів Варвинського району. Адже, крім надходжень до бюджету, найближчим часом сотні людей втратять роботу. Загалом на підприємстві працює близько тисячі осіб.


«Дане питання на рівні району вирішити неможливо. Для подолання цієї проблеми ми змушені від імені громадськості звернутися з листом до кожної фракції парламенту, в тому числі, й до вас як до Голови Верховної Ради з проханням вжити всіх можливих заходів через найвищий законодавчий орган країни, а саме — посприяти продовженню терміну дії ліцензії та збільшити кількість надходження сировини на Гнідинцівський ГПЗ», — закликають активісти.


Історія питання


«Голос України» вже не раз звертав увагу на те, як чиновники штучно створюють перешкоди для роботи такого стратегічного для нафто- й газодобувної галузі підприємства, як «Укрнафта», котре до того ж є фактично державним (50% + 1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України»).


2017 року закінчується термін дії 9 ліцензій «Укрнафти», на які припадає приблизно 20 відсотків   обсягу річного видобутку нафти і конденсату. Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) відмовила товариству в продовженні всіх 9 спецдозволів, чим фактично заблокувала видобувну діяльність. Якщо така ж тенденція збережеться, то наступного року «Укрнафта» втратить уже 50 відсотків свого видобутку.


Як повідомляв «Голос України», Держгеонадра мотивує свої відмови тим, що в товариства є податковий борг з попередніх років. Тут важливо уточнити, що Кабмін 2011 року справді вніс зміни до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, що давали можливість відмовити у продовженні ліцензії у разі наявності боргу зі сплати податків за останній звітний період.


«Укрнафта» визнає, що має податковий борг за попередні роки й готова до його реструктуризації і виплати. Більше того, прагнучи позбавитися історичного податкового тягаря, «Укрнафта» вже вдруге подала Державній фіскальній службі план реструктуризації боргу. Але в ДФС і Мінфіні його й нині продовжують розглядати, залишаючи стратегічно важливе нафтодобувне підприємство на гачку в бюрократів, які під приводом заборгованості закривають можливість продовжувати нормально працювати.


Водночас «Укрнафта» довела в суді, що урядові зміни були протиправними. Постановами Окружного адміністративного суду м. Києва й Київського апеляційного адміністративного суду зміни до Порядку надання спеціальних дозволів, що передбачали можливість відмови надрокористувачеві в разі наявності податкового боргу, визнані протиправними і скасовані. Нині судове рішення у цій справі набрало законної сили та підтверджує той факт, що відмова у продовженні строку дії спеціального дозволу на підставі податкового боргу є протиправною. Утім, Держгеонадра й нині чомусь керується саме цією директивою.


У листопаді 2016-го і березні 2017-го «Укрнафта» подала два позови про продовження трьох (Заводівське, Коржівське і Козіївське) і шести ліцензій (Південно-Панасівське, Анастасівське, Артюхівське, Рибальське, Качалівське і Липоводолинське родовища). 3 серпня 2017 року після розгляду в апеляційній інстанції набуло чинності рішення окружного адмінсуду м. Києва, яке зобов’язує Держгеонадра продовжити на 20 років і видати ліцензії на Заводівське, Коржівське і Козіївське родовища. Суд вказав на неправомірність дій Держгеонадра і незаконність відмови в продовженні ліцензії через податковий борг. 11 серпня Державна виконавча служба відкрила виконавче провадження з метою виконання судового рішення.


Суд першої інстанції також задовольнив позов «Укрнафти» про продовження шести ліцензій. Не погодившись з рішенням суду, Держгеонадра подала апеляцію. 4 вересня очікуються слухання.


Держава втратить гроші, підприємство — інвестиції, а люди — роботу


Тим часом «Укрнафта» вимушена реагувати на блокування її роботи з боку чиновників. На початку року, коли керівництво товариства сподівалося на те, що держава в умовах гібридної війни з Росією буде як ніколи зацікавленою у збільшенні видобутку української нафти й газу, показники були надзвичайно оптимістичними.


Зокрема, з початку року, за інформацією голови правління компанії Марка Роллінса, «Укрнафта» збільшила добовий видобуток нафти і конденсату з 4,046 тис. тонн на добу в січні до 4,124 тис. тонн у травні. «З початку року рівень добового видобутку рідких вуглеводнів стабільно зростає і найближчим часом перевищить показники середини 2016-го. Якщо така динаміка збережеться, ми можемо завершити 2017-й з вищим показником, ніж на початку року. Цього вдалося домогтися, незважаючи на обмежені інвестиції. Компанія може істотно наростити видобуток, якщо «Укрнафті» дати можливість вирішити проблему податкового боргу та зберегти ліцензії», — сподівався Марк Роллінс.


Утім, на жаль, спецдозволи не продовжені досі, й компанія готується до найгіршого. У зв’язку з цим правління «Укрнафти» доручило підготувати план заходів щодо зниження витрат, який повинен забезпечити повні й своєчасні розрахунки за податковими зобов’язаннями. Заходи щодо зниження витрат включають припинення низки інвестиційних проектів і скорочення інвестпрограми як мінімум на 500 млн. грн., що призведе до зниження рівня видобутку не тільки в поточному році, а й у наступних періодах. Також вивчається можливість скорочення персоналу в деяких виробничих і сервісних підрозділах, яке може становити до 1,5 тисячі співробітників.


«Економічні втрати компанії в кінцевому підсумку означають втрати для держави і акціонерів. Якщо враховувати недоотримані податкові надходження, втрачені обсяги виробництва і прибуток, то близько 75% втрат припадає на державу, яка є найбільшим акціонером «Укрнафти». Ця ситуація також негативно вплине на співробітників та їхні родини, враховуючи, що компанія буде змушена скоротити персонал», — підсумував виконавчий віце-президент з питань корпоративної стратегії та розвитку Джонатан Поппер.


«Укрнафта» продовжує наполягати, що відмова у продовженні ліцензій з боку Держгеонадра є незаконною. Це підтверджено низкою судових рішень, що зобов’язують регулятора продовжити і видати дев’ять ліцензій на видобуток нафти і газу. Компанія розраховує, що Держгеонадра повинна безумовно виконати рішення суду і продовжити дію ліцензій. Водночас з огляду на ризики неналежного виконання судових рішень з боку державних органів компанія змушена вживати заходів щодо скорочення витрат.

Довідка

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом у 2016 році становила 68%, частка у загальному видобутку газу — 6,6%. Бурові управління ПАТ «Укрнафта» мають 46 бурових установок, 1946 нафтових і 172 газові свердловини. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50% + 1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».