День знань

 

Як повідомили перший заступник харківського міського голови Ігор Терехов і директор Департаменту освіти Ольга Деменко, Харків готовий до нового навчального року практично на 100%.


— Місто провело колосальну роботу, щоб створити для дітей якісні умови навчання. На зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів і проведення ремонтів було виділено безпрецедентні кошти — майже 160 мільйонів гривень. Крім того, цього року ми побудували 15 стадіонів у школах. Нагадаю, що з ініціативи харківського міського голови Геннадія Кернеса з 2013 року майже 30% пришкільних стадіонів реконструйовані, там наведено лад. Тепер це сучасні спортивні багатофункціональні споруди, де діти можуть у нормальних умовах займатися фізкультурою, — зазначив Ігор Терехов.


Крім того, на початок навчального року в Харкові буде створено більш як 500 додаткових місць у п’ятьох нових дитячих садках, а також у 30 нових групах у вже діючих установах дошкільної освіти. Це стало можливим завдяки тому, що депутати всіх рівнів проводять кропітку роботу з повернення дитячих садків до комунальної власності, щоб до них поверталися їхні законні господарі — діти.


У свою чергу голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична підкреслила, що для підготовки навчальних закладів області до нового опалювального сезону та проведення ремонтних робіт із бюджетів усіх рівнів цього року виділено майже 205 млн. грн. Особливу увагу приділили ремонту автомобільних доріг, якими рухаються шкільні автобуси — роботи на них виконані вже мало не на 90%.


Протягом 2017 року в області було створено 20 нових опорних шкіл. За рахунок освітньої субвенції нові опорні установи одержали 12,5 млн. грн. на придбання 52 кабінетів із сучасним обладнанням, з обласного бюджету виділено 25 млн. грн. на придбання 104 кабінетів для ліцеїв, гімназій і спеціалізованих шкіл. Розширюється мережа навчальних закладів, де є інклюзивні класи для дітей з особливими потребами. Цього року буде створено 1000 місць у дитсадках області.


Також на Харківщині з’явиться ще шість регіональних центрів профтехосвіти.


— У Харкові — понад 600 промислових підприємств, майже кожний третій зайнятий у промисловості. У нас 2/3 прибуткових підприємств по області, і в машинобудуванні — рекордне зростання виробництва, майже на 20%.

Водночас є проблеми, пов’язані з дефіцитом робочих кадрів, який стає дедалі гострішим. Торік на підприємства області прийшли 18 000 нових фахівців, і тільки 5 000 з них — люди віком до 35 років. Така негативна тенденція веде до руйнування кадрового потенціалу у виробничій сфері й становить загрозу для інших секторів економіки, — зазначила Ю. Світлична.

 

Харків.