Наступного тижня розпочинається новий політичний сезон. І в понеділок народні депутати на Погоджувальній раді керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України обговорюватимуть порядок денний восьмої сесії. Улітку парламентарії розійшлися із чималим домашнім завданням, адже не змогли проголосувати за пакет законів, необхідних для важливих перетворень у медичній та освітній галузях. Окрім цього, уряд анонсував старт пенсійної реформи. Своїми амбіційними планами народні депутати поділилися з «Голосом України».

 

Марія ІОНОВА, фракція Блоку Петра Порошенка:
— Для мене, як для заступника голови парламентського Комітету з питань європейської інтеграції, пріоритетними є питання, які стосуються Угоди про асоціацію, та виконання наших зобов’язань у рамках цієї угоди. Але тут ми працюємо тільки спільно з урядом. Плануємо також кілька законодавчих ініціатив щодо сфер митної та податкової політики й транспорту. Але як громадянину і як народному депутату мені хотілося б, щоб у загальнополітичному аспекті вирішилася ситуація з російською агресію. І хочеться, щоб це сталося мирним, дипломатичним шляхом. Можу також сказати, що в парламенті робитимуть акцент на питаннях, пов’язаних зі сферою екології. У цьому напрямі теж здійснюється співпраця з Кабінетом Міністрів. Особливо гостро питання стоїть на сході нашої країни. Нам необхідно підготуватися і вчасно впоратися з наслідками після збройного конфлікту.


Хочеться вірити, що під час цієї сесії на першому місці будуть не партійні, а загальнодержавні інтереси. На мою думку, це скликання відрізняється тим, що досить публічно і палко веде обговорення з різних питань. Його можна назвати навіть «занадто демократичним». Саме тому, на жаль, маємо надто мало часу, щоб виконати домашнє завдання і виправити те, що не зроблено до цього часу. Відтак повторюся: у цьому скликанні в пріоритеті мають стати економічні та екологічні питання.


Олександра КУЖЕЛЬ, фракція «Батьківщини»:
— Належу до фракції, яка є найменшою у Верховній Раді, і нам важко формувати порядок денний. Але все-таки протягом місяця я і мої колеги працюємо над пропозиціями, які, на нашу думку, є найбільш важливими та найбільш терміновими. Переважно вони стосуються документів, які вже подано нашою політичною силою і зареєстровано в парламенті. Наприклад, законопроект, який зачіпає тему п’ятивідсоткових зборів під час сплати за комунальні послуги. У постанові Кабінету Міністрів з формування тарифів є окрема стаття, яка передбачає сплату монополісту вартості послуг банку або Укрпошти. Виходить, що банк та пошта беруть цю сплату двічі — і від монополіста, і від нас із вами. Цей грабіж необхідно припинити. Відповідний законопроект я подала два роки тому, але чомусь ні в кого не болить, що його треба розглянути. Також лежить у профільному комітеті законопроект, який стосується корупційних складових у діяльності комісій, які підтверджують інвалідність наших співвітчизників. Така само доля ініціативи з приводу визнання дій, які ведуться на сході країни «форс-мажорними обставинами», щоб звільнити людей від сплати кредиту за нерухомість, розташовану на території, непридатній для проживання.


Цього літа я три тижні перебувала в Китаї на навчанні, де з нами ділилися досвідом у сфері вільних економічних зон розвитку. Якщо хтось хоче зробити щось для країни, а не дбає про наповнення власних кишень, пропоную приєднуватися до нашої команди, яка працюватиме над тим, щоб у Херсоні та Миколаєві, а також у Донецьку та Луганську створити дві вільні економічні зони за прикладом Гонконгу — з реалізацією на експорт. Якщо вся Європа вважає, що на сході немає війни, ми готові надати всі можливості вільної економічної зони. Маю надію, що в парламенті створять потужну робочу групу, яка займатиметься цим питанням. Іду на сесію з великим настроєм перебудови країни!


Юрій ПАВЛЕНКО, фракція Опозиційного блоку:
— Ми будемо домагатися, щоб протягом цієї сесії не порушувався Регламент. Передусім це стосується формування порядку денного — загалом на сесію і на кожен пленарний день. Поки що проект з формування порядку денного не враховує дуже багато законопроектів, поданих депутатами з нашої фракції. Сподіваюся, це вдасться виправити до початку сесії.


Протягом цієї сесії необхідно ухвалити документи, які насамперед стосуються внутрішньо переміщених осіб — захисту дітей, які постраждали від військових дій, житлових прав людей, компенсації завданих збитків родинам, які нині вже перебувають на контрольованій території. Інший пакет законопроектів стосується встановлення мораторію на підвищення комунальних тарифів і на зростання цін на харчі. Говоритимемо також про мораторій на закриття загальноосвітніх закладів. Наполягаємо на законі, який стосується відновлення відповідного соціального захисту для студентів вузів та профтехучилищ, тих, хто має інвалідність, або сиріт. Ще один напрям, на який ми працюватимемо, — підтримка людей в умовах соціально-економічної кризи. Це підвищення пенсій, соціальних виплат заробітних плат відповідно до реального прожиткового мінімуму. Ми хочемо підвищити виплати вже цієї осені з огляду на те, що уряд каже, нібито гроші на це є.


Наша фракція ухвалила рішення не підтримувати так звані медичну та пенсійну реформи. Це наша однозначна категорична незгода з тим, що внаслідок запропонованих змін люди просто не доживатимуть до пенсії, а доступ до медичних послуг стане ще гірший, ніж є. Найпевніше, ми не підтримаємо й освітню реформу, хоч її й найбільше пропрацьовано порівняно з іншими. Але мої колеги застерігають: пропозиції уряду містять серйозні ризики щодо доступності та якості освітніх послуг.


Ще один важливий закон, розгляд якого прогнозують на цю сесію, — про так звану реінтеграцію Донбасу. Ми проти підходу, який демонструє влада, коли документи розробляються кулуарно і їх ніхто не бачить. Наполягаємо на попередній презентації змін і публічному обговорення із залученням експертного середовища.


Пропонуємо також провести парламентські слухання з виконання Мінських угод, зокрема їх політичної частини. Вимагатимемо також створення міжфракційної групи парламентаріїв, які б долучалися до консультацій у рамках мінського формату.


Віктор ГАЛАСЮК, фракція Радикальної партії Олега Ляшка:
— Плани на осінь амбітні. Саме життя цього вимагає. Адже треба докорінно змінити економічний курс України. Створити умови, щоб країна отримала інвестиції, а українці — роботу і реальне зростання доходів. Рецепти добре відомі. Ми з Олегом Ляшком і командою Радикальної партії запропонували керівництву країни Антикризовий план розвитку економіки та внесли до парламенту промисловий пакет реформ. Будемо об’єднувати однодумців та переконувати опонентів. Політична конкуренція вторинна. На першому плані має стати забезпечення економічного зростання і його соціально справедливий розподіл.


Роботи багато. Наприклад, уряд днями оголосив головні законопроекти осені. Я прикро здивований, що про промисловість вкотре забули. Або недогледіли, або зробили стратегічну помилку. В урядовій презентації немає жодного промислового законопроекту! Хоча низка системних ініціатив, у тому числі з промислового пакета реформ та антикризового плану Радикальної партії, вже є в парламенті й готова до розгляду. Так, ідеться про нову прозору та справедливу модель безплатного приєднання до інженерних мереж для промисловців, аграріїв, будівельників, підприємців. Пропонуємо запровадити податкові стимули для нових виробництв через індустріальні парки для масштабного залучення інвестицій та створення робочих місць. Маємо законопроект, який дасть змогу зняти побори з промислових інвестицій, передбачаючи трирічну розстрочку імпортного ПДВ, і скасувати ввізне мито з усього виробничого обладнання. Ми подали документи, спрямовані на підтримку села та відродження тваринництва, збільшення розміру мінімальної зарплати тощо.


Серед планів також запровадження державних закупівель за формулою «Купуй українське», перегляд митних ставок в інтересах українських виробників та лібералізація валютного законодавства для сприяння експортерам.


Уже не кажу про втілення тих законів, які прийнято парламентом для розвитку промисловості. Наприклад, про створення експортно-кредитного агентства (ЕКА) для здешевлення кредитів для українських виробників-експортерів. Українське ЕКА чомусь досі не створено.


Будувати економічний успіх країни треба з фундаменту — з промисловості. Інакше вийде як завжди — замок на піску. Тож будемо домагатися прийняття законопроектів, які дадуть українцям роботу і спосіб заробити гроші, на які можна жити, а не виживати.


Максим БУРБАК, фракція «Народного фронту»:
— Парламентську осінь уже сьогодні можна сміливо визначити, як осінь реформ. І розпочати восьму сесію треба із незавершеного минулої сесії. Одразу плануємо голосувати за зміни в системі освіти. Упевнений, що в залі вистачить голосів для запуску цієї важливої реформи, яку започаткувала і втілює представниця «Народного фронту» міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Іншого виходу, ніж підтримати її, не існує. Стандарти вітчизняної освіти повинні відповідати європейським. Маємо завершити й пенсійну реформу. Будемо ретельно обговорювати з колегами законопроект перед голосуванням у другому читанні, аналізувати всі урядові розрахунки й поправки депутатів. Це саме стосується і змін у медичній галузі. Сподіваюся, що Міністерство охорони здоров’я добре попрацювало над поправками, врахувало пропозиції народних депутатів, і ми врешті-решт зможемо знайти консенсус. Серед наших завдань також — завершення судової реформи і старт суттєвих змін у діяльності самої Верховної Ради. А надалі один з актуальних — бюджетний процес. Вимоги «Народного фронту» — це фінансування національної безпеки і оборони на рівні не менш як п’ять відсотків ВВП, збільшення видатків на освіту, охорону здоров’я, ремонт доріг. Важливо в достатньому обсязі фінансувати життєво важливі антикризові механізми, створені Яценюком: програму житлових субсидій і програму «теплих кредитів» на енергомодернізацію житла.


Це першочергові завдання. Можна прогнозувати, що з наступної весни в Україні розпочнеться президентська кампанія. Тому найближча сесія парламенту — це фактично останній шанс продовжити вкрай необхідні для країни реформи, розпочаті Яценюком. Зробити це зі стартом президентської кампанії, коли лідери певних фракцій займатимуться лише своїм рейтингом, буде більш проблематично.


Сергій ЛАБАЗЮК, депутатська група «Воля народу»:
— Усе літо провів у зустрічах із громадою свого округу. Це дає можливість зрозуміти, що потрібно людям, як вони сприймають ті чи інші законодавчі ініціативи і що потрібно змінювати. Для мене зустрічі з людьми важливі ще й тому, що їхні пропозиції стають у пригоді для моїх майбутніх законопроектів. Упевнений, що лише тоді, коли буде співпраця з громадою, прийматимемо рішення, які змінюватимуть життя громади на краще. Тепер після десятків зустрічей підбиваємо підсумки разом із помічниками і за результатами плануватимемо теми майбутніх законопроектів.


Що стосується роботи парламенту загалом, то перед літніми канікулами ми не поставили крапку в прийнятті важливих рішень. Тому думаю, що вже вересень пройде під знаком реформ. Це насамперед закон про освіту, пенсійна реформа, медична. Думаю, на цьому парламент і зосередить свої сили.


Щодо нашого профільного Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, то вже підготовлено понад 30 важливих законопроектів для розгляду в залі. Це законопроект про основні принципи та вимоги до виробництва органічної продукції, проект закону про безпеку та гігієну кормів. Не менш важливий проект змін, який стосується врегулювання проведення фітосанітарних процедур. Ну і один із найважливіших законопроектів — про розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю використання та охорони земель. Ці законопроекти — спільна робота комітету разом із профільними асоціаціями. Вони важливі для галузі і для країни загалом. Тому наш комітет наполягатиме на тому, щоб їх якомога швидше розглянули і прийняли.


Схоже, списи ламатимуться також довкола земельного питання. Що ми бачили до цього часу? Кожна політична сила намагалася на цьому заробити бали. Але ми маємо підійти до теми з «холодним розумом і гарячим серцем». Бо земля — наше основне багатство. Тому маємо дуже чітко все прописати, щоб українці були господарями на своїй землі.


Нині аграрії не так бояться продажу землі, як не розуміють механізму, за яким усе відбуватиметься. Люди не готові до відкриття ринку, бо їм роками вкладали в голову страхи. Ми маємо зрозуміти, що землю треба відпускати у вільне плавання. Але вітчизняний аграрій — хоч малий, хоч великий — реально купити цю землю не зможе. Немає чіткого розуміння, скільки вона має коштувати. Тому повне відкриття ринку варто відкласти на конкретно визначений термін, скажімо, на три-п’ять років, і чітко на всіх рівнях розпланувати дії на цей період.


Олег БЕРЕЗЮК фракція «Самопомочі»:
— Безперечно, основним завданням була і залишається захист країни від агресії віковічного ворога. Влада повинна негайно і першочергово юридично визнати війну з Росією, її агресію та окупацію частини території України.

Будь-які інші гібридні рішення збільшують загрозу втрати державного суверенітету і повзучої реколонізації України.


Окрім того, потрібно запровадити цивільний парламентський контроль за оборонними витратами: державні витрати на оборону постійно зростають, а воїн на передовій і далі залишається зі зброєю 70—80-х років минулого століття та без санітарного транспорту.


Друге. На порядку денному залишається розбудова держави і руйнація олігархічного режиму управління. Без цих двох кардинально протилежних процесів державі не вижити.


Третє. Сьогодні хребтом олігархату є корупція. Прийняття закону про антикорупційний суд має стати ультимативною умовою. Без нього діяльність НАБУ, хоч би яка вона була, втрачає сенс і знецінюється.


Четверте. Олігархат і його васали у владі готуються до свого відтворення у наступній Верховні Раді, зберігаючи нині чинний закон про вибори до Верховної Ради. Тому знову-таки ультимативним рішенням має стати прийняття закону про вибори до Верховної Ради на пропорційній основі за відкритими списками.


П’яте. Захист місцевого самоврядування. Це і як у вигляді ретельного аналізу бюджету на наступний рік, так і через активну позицію голів міст та громади, які мають відстоювати свою фінансову незалежність, бо в них не буде сенсу для існування.


Уряд поки що не підготував пенсійної реформи. Але Кабмін потрібно змусити осучаснити пенсії і скасувати їх 15-відсоткове оподаткування. Не треба дурити людей, а спільно з ними розробити пенсійну реформу, в якій Пенсійний фонд наповнювався б не з людських кишень, а з митниці і прозорої економіки.


Також критичним є прийняття закону про освіту. Там добре прописана концепція нової школи. Але вона має великий шанс залишитись на папері.


І, зрозуміло, необхідно голосувати та впроваджувати медичну реформу. Парламенту є над чим працювати цієї осені.