Кращі викладачі вітчизняних вишів беруть участь в освітньому проекті «Наука про дані», презентованому 15 серпня 2017 р. в Києві.


Освітня платформа, що націлена на розвиток великих даних, була започаткована в Україні компанією Іntegrated Technology Laboratory (Іntela, США) в рамках програми «Цифрова Україна» у тісній співпраці з Торговельно-промисловою палатою України та НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».


За оцінками фахівців, у 2018-му дефіцит спеціалістів, які володіють сучасними технологіями аналізу великих даних, становитиме 1.000.000. На сьогодні це найбільш затребувані фахівці в світі. В результаті реалізації освітнього проекту в Україні передбачається відкрити центр компетенцій, який буде створений за участю вітчизняних вишів і передових ІT-гігантів. Центр компетенцій не тільки готуватиме фахівців, а й проводитиме їхню сертифікацію, розроблятиме програмні продукти і забезпечуватиме їхній технічний супровід.


— Реалізація проекту передбачає проведення серії круглих столів, семінарів та тренінгів для викладачів вищих навчальних закладів. «Ця ініціатива сприятиме підвищенню конкурентоспроможності українських фахівців з цього напряму та впровадженню отриманих результатів у реальний сектор економіки, — зазначив Генеральний директор та засновник компанії Іntela, канадієць українського походження Андрій Москальов.


Уперше в світі саме в Україні слухачам було видано цифровий диплом, реалізований за технологією блокчейн, яка підтримується компанією ІВМ для бізнесу. Ця технологія широко використовується у криптоіндустрії та більш відома широкому загалу завдяки біткоіну. Головною перевагою цифрового диплома на базі блокчейну від ІBM є унеможливлення підроблення документа та фальсифікації даних. Широке запровадження цифрового диплома повністю виключає корупційну складову і дає змогу будь-кому, будь-де, у будь-якій точці світу пересвідчитись у достовірності представлених даних. Цей амбітний проект повністю готовий з технічної точки зору, необхідна лише підтримка та участь українських владних та освітніх інституцій.


У першому тренінгу, що відбувся у рамках освітнього проекту «Наука про дані» з 12 серпня, вже взяли участь на безплатній основі 242 викладачі з 48 вишів України. Отримані знання та навички вони зможуть застосувати вже найближчим часом у навчальному процесі при підготовці студентів, що мають володіти сучасними інноваційними технологіями.


У планах авторів проекту — поширення його не лише в вишах, а також у школах нашої держави.


В України вкотре з’явився шанс взяти участь у змаганні за світовий освітній ринок у царині високих технологій. Дуже важливо цим шансом скористатися.


Володимир Коляденко, голова комітету з електронних комунікацій Торгово-промислової палати України.

На знімку: Андрій Москальов — Генеральний директор компанії Іntela.


Фото автора.