Золоту скарбничку світових перемог українських школярів поповнив випускник НВК «Голованівська загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка — гімназія» Антон Ципко. Він здобув золоту нагороду на Міжнародній олімпіаді з інформатики, яка відбувалася цьогоріч у Тегерані (Іран) з 27 липня по 4 серпня.

 

 

До складу української збірної входило четверо учасників: Антон Ципко з Голованівська (11-й клас, «золото»), Станіслав Томаш з Ужгорода (11-й клас, «срібло»), Ілля Коваль із Харкова (10-й клас, «срібло») та Назарій Деньга з Кременчука (9-й клас, диплом учасника).


«Олімпіада тривала дев’ять днів, — розповідає Антон. — Турнірних було лише два, які чергувалися з днями відпочинку (екскурсійними турами). По три задачі давались на кожен змагальний день. За кожну задачу можна було отримати максимум 100 балів. Мій результат — 414 із 600 можливих. Це восьмий особистий результат на турнірі. Цього вистачило для золотої медалі.


Загалом на турнірі змагалися 304 учасники з 84 країн. За регламентом половина з них отримали призові нагороди: «золото» — 26 учасників, «срібло» — 50, «бронзу» — 75. Українська збірна привезла з собою одну золоту та дві срібні медалі й увійшла в десятку кращих країн».


На змаганнях такого рівня Антон побував уперше. «Торік я теж потрапив до української збірної, але турнір ІOІ-2016 відбувався в російській Казані, і в Міністерстві освіти і науки вирішили бойкотувати ті змагання, — розповідає юний знавець інформатики. — Цього року олімпіаду вирішили проводити в Ірані, тому наша збірна радо до них приєдналась».


Організацією змагань Антон задоволений. Каже, навіть не очікував такого рівня, оскільки Іран належить до країн, що розвиваються. Не сподобалось Антону лише те, що у спекотну пору був змушений одягати закриті одяг та взуття. «Важко було виходити в туфлях та брюках, оскільки спека там була під сорок, — каже він. — Зате вражень — море!.. Їздили до різних визначних місць, в аквапарку навіть встигли покупатися. Хлопці та дівчата там купаються окремо. До 15-ї години відпочивали ми, а з 15-ї — дівчата (їх було не більш як десять з усіх учасників).


Задачі цьогоріч були важчі, ніж зазвичай, але нічого, впорався, — додає Антон Ципко. — Знаєте, одними з найкращих на світовій арені у змаганнях з інформатики були японці — три золоті медалі. А от китайці виступили погано, як для них. Як правило, щороку вони отримували по чотири золоті медалі, тому два срібла та два золота — для них не показник. Хоча за збірну США виступав, здається, теж представник Китаю, і в нього теж «золото».


Наполеглива праця, справжній патріотизм та віра в себе — основне кредо юного таланта Антона Ципка. Комп’ютерами він цікавився з дитинства. Зрозуміло, що забавки були ще дитячими, але, може, саме вони вплинули на подальший вибір школяра.


«Знати інтеграли, наприклад, для інформатики не потрібно, — пояснює. — На міжнародному рівні використовуються лише основи математики, бо все-таки олімпіада з інформатики, тому пріоритети надаються саме цьому предмету».


Для успішної діяльності потрібно ще й володіти іноземною мовою. Передусім англійською. Антон уже досяг високих результатів, склавши іспит з цієї іноземної мови та отримавши рівень знань В2. Також він має базові знання з німецької мови. «А якщо вважати іноземною ще й російську, то знаю досконало і її», — сміється вундеркінд.


Крім того, Антон упевнений, що значна частка успіху учня залежить саме від учителя. Він дистанційно займався з учителем із Кременчука Валентином Мельником та відвідував підготовчі школи, де навчився багато чого потрібного та цікавого.


Дуже вдячний я й своїй першій учительці — Світлані Миколаївні Дудар. Вона дала мені поштовх та стимул навчатися. В неї завжди висока «планка» та вимоги до учнів. Завдяки їй мені значно легше було навчатися у старшій школі».


Цікаві думки має Антон і щодо розвитку освіти в Україні, йому вже є з чим порівняти. «На мою думку, — пояснює він, — у нас занадто перевантажена програма. Я більш ніж упевнений, що для відсотків 80 вища математика в житті аж ніяк не знадобиться, але в старших класах учні змушені її вивчати. Так само й органічна хімія... Тобто програма має бути базового рівня. Я не кажу про основи, ні. Кожен повинен мати базові знання з предметів, але більше уваги слід звертати саме на ту сферу, з якою він хоче пов’язати своє життя. Я цілком підтримую нововведення в галузі освіти, думаю, що нова спрощена польська програма піде учням лише на користь.


Розмовляла з юним талантом Ольга КЛИМЕНКО.

Фото з особистого архіву Антона Ципка.