Тренажерний комплекс спеціальної підготовки ремонтного персоналу для атомної енергетики, який може пишатися першим повномасштабним тренажером реакторної установки енергоблока ВВЕР-1000, відкрило ДП «НАЕК «Енергоатом» на базі навчально-тренувального центру ВП «Запорізька АЕС».

 

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський та генеральний директор ВП «Запорізька АЕС» Олександр Остаповець.

Фото автора.


Наразі розпочинається дослідна експлуатація, протягом якої буде виконано налагоджувальні роботи, після завершення яких тренажерний комплекс зможе приймати на навчання не лише персонал українських атомних електростанцій, а й іноземних фахівців.


Будівництво тренажерного комплексу розпочато  1996 року за рахунок коштів Запорізької АЕС. Період з 1998-го по 2002 рік, через економічні проблеми в країні, негативно позначився на темпах створення об’єкту, будівництво комплексу кілька разів зупинялося.


— Мабуть, дуже символічно, що у День знань відбулася наша урочистість. Я пригадую середину 1990-х років, коли зародилася ідея зібрати обладнання першого контуру та застосувати його для підготовки нашого ремонтного персоналу. І сьогодні ця ідея втілилася в життя. Вона втілилася руками колективу Запорізької АЕС, будівельників за допомогою європейської комісії, яка фінансувала проект. На кошти європейської комісії встановлено унікальне обладнання, тренажерний парк. Два роки тому ми взяли на себе зобов’язання завершити свою частину, і сьогодні це зобов’язання ми виконали. Хочу подякувати усім за роботу», — зазначив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський під час офіційної церемонії відкриття, яка відбулася на майданчику Запорізької АЕС.


Генеральний директор ВП «Запорізька АЕС» Олександр Остаповець у своєму виступі наголосив, що безпека станції — це передусім безпечний персонал, а отримати його можна лише шляхом навчання і вдосконалення його навичок.


— За допомогою нашого комплексу підготовки ремонтного персоналу перед нами відкриваються нові обрії, ми постійно поліпшуватимемо роботу з нашим персоналом та відповідно підвищуватимемо рівень безпеки нашої станції. Я хочу подякувати всім, хто був причетний до створення комплексу, хто доклав великих зусиль для того, щоб ми з вами сьогодні тут зібралися, — сказав Олександр Остаповець.


Запорізька область.