У Києві 10 лютого 2014 року на фасаді будинку за адресою Грушевського, 4, поруч із яким у буремні дні Революції Гідності з’явилася перша барикада, один з її учасників зобразив трьох класиків української літератури — Тараса Шевченка, Лесю Українку й Івана Франка, доповнивши малюнки влучними цитатами. Того ж року, як повідомляє Український інститут національної пам’яті, за сприяння ініціативи Музей Свободи/Музей Майдану Міністерство культури надало цим роботам статус пам’ятки історії. 

 

 

Після перемоги Революції Гідності портрети поетів-майданівців з їхніми «Хто визволиться сам, той буде вільний» чи «Вогонь запеклих не пече» стали впізнаваним символом акції свободи і розійшлися незліченними копіями на сувенірах, одязі, в буклетах.


Незважаючи на глибокий символізм графіті і їх охоронний статус, кілька днів тому під час реставрації фасаду будинку, де на першому поверсі розмістився магазин елітних меблів, стінопис стерли і замалювали.


Першими на дії вандалів відреагували громадські активісти. До входу в магазин вони принесли покришки, які підпалили, у вітрини крамниці полетіло каміння, а на вцілілому склі з’явилися написи: «Не зітреш нас», «Тут був Майдан, і він тут буде вічно», «Повага до історії».


Факт нищення історичної пам’ятки у самому центрі Києва засудили міністр культури голос Майдану Євген Нищук, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Київська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом нищення графіті, які були нанесені під час історичних подій Революції Гідності на фасаді будинку по вул. Грушевського. Як відомо, наказом Міністерства культури України № 869 від 15.10.2014 року місце бойових дій та масової загибелі громадян у районі вул. Грушевського у місті Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року віднесено до об’єктів культурної спадщини, пошкодження чи знищення яких тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 298 КК України (нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури).


Крім того, бізнес вандалів з «Емпоріума» найближчим часом ретельно перевірять усі державні контролюючі органи. Разом — сила».


Громадських активістів у соцмережах широко підтримала спільнота. Олексій Кулішенко написав, що «подальше існування на цьому святому місці» бізнесу вандалів буде «плювком в обличчя Майдану». Інші назвали поведінку власників магазину «стилем бикоко». Були й такі, що висловилися проти биття вітрин, навіть тоді, коли чиїсь дії суперечать закону.


Автор знищених «Ікон Революції» художник Socіopath заявив про те, що відновить зафарбовані портрети. І додав: «Ікони» оригінального розміру є в моїй колекції, як і трафарети, якими я створював трилогію в 2014-му. Вони все ще в майданівській сажі».

Фото Національного музею Революції Гідності.