Приватні військові компанії, підконтрольні ФСБ РФ, активно залучаються Кремлем до участі в бойових діях на території України й Сирії. Про це йдеться у звіті Міжнародного розвідувального співтовариства ІnformNapalm.


Приватні військові компанії (ПВК) не є чимось новим у сучасному світі, повному локальних конфліктів і нестабільних регіонів. Зазвичай під ПВК мають на увазі комерційну компанію, яка пропонує спеціалізовані послуги з охорони чи захисту будь-яких об’єктів, а також з розмінування, навчання, технічного обслуговування, збору розвідувальної інформації, стратегічного планування, логістики й консультування. Їх найчастіше використовують там, де завдання непосильне для цивільних охоронних компаній, але з тих чи інших причин залучати регулярну армію немає можливості або недоцільно.


В опублікованому на сайті ІnformNapalm звіті зібрано інформацію щодо десяти російських ПВК. Зокрема, повідомляється про так звану приватну компанію Вагнера, яка брала безпосередню участь в окупації й анексії Російською Федерацією Криму 2014 року.


Приватні військові компанії — досить дієвий «сірий» елемент в операціях, якщо його правильно використовувати й контролювати. Інакше — це організоване злочинне угруповання. Так вважає Андрій Кебкало, генеральний директор першої в Україні ПВК «Омега Консалтинг Груп». В інтерв’ю інформагентству «ОПК» він повідомив, що особисто чув про три більш-менш серйозні компанії такого профілю з «російською пропискою».


За його словами, ця тема «стала модною» у зв’язку з подіями на південному сході України, і будь-яка організація, яка збирає якихось ентузіастів (колишніх військових чи спортсменів), одразу називає себе ПВК.


«Росія перейняла досвід в Іраку, Афганістану й за цією моделлю створила свої ПВК. У Криму вони починали. На українському південному сході російські приватні військові компанії пройшли гарне «обкатування». А потім передислокувалися в Сирію для серйозніших бойових дій», — розповів Андрій Кебкало.


Як зазначив експерт, ці приватні військові структури не входять до складу ЗС РФ, але, по суті, представляють інтереси Росії в Сирії. При цьому активна участь «сірих чоловічків» (за статусом — цивільних) у воєнних операціях Кремля на території інших держав робить заяви Путіна про «ихтамнет» правдоподібними, принаймні, юридично.


За словами гендиректора «Омега Консалтинг Груп», ПВК — зручна структура, тому що вона не прив’язана до уряду прямо. Те, що не можуть робити офіційні структури, здатні робити приватні військові компанії. «Зі світового досвіду діяльності ПВК я знаю, що якщо щось піде не так, уряди відхрещуються від зв’язку з такими компаніями. І люди, які працюють за такими контрактами, добре це розуміють. Але їм за ризики платять відповідно», — пояснив Андрій Кебкало.


Він зазначив, що українські приватні військові структури могли б принести чималу користь під час гібридної війни, яку РФ веде проти нашої держави. Але через відсутність правового статусу «ніхто не хоче брати на себе відповідальність і залучати фактично цивільних осіб».


ПВК не може замінити регулярну армію (це не її функція), але «профпридатна» для різних видів спеціальних операцій. І хоча перша зареєстрована в Україні приватна військова компанія Андрія Кебкала має відповідні міжнародні сертифікати й добру репутацію серед закордонних замовників, в Україні вона не затребувана. Офіційні структури нашої країни в такій допомозі й співробітництві з вітчизняними приватними військовими компаніями, мабуть, не зацікавлені...