ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 5 вересня


Учора розпочала роботу сьома сесія Верховної Ради України восьмого скликання. На відкритті сесії були присутні Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і члени уряду, керівники центральних органів виконавчої влади, судової гілки влади, посадові особи, яких Верховна Рада обирає і дає згоду на призначення, представники громадських організацій і засобів масової інформації, глави дипломатичних представництв та інші офіційні особи. Традиційно Державний Гімн України виконав Національний академічний хор України імені Г. Верьовки.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Вікторія Сюмар, Віктор Галасюк.

 

Народний депутат Віталій Курило, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив сьому сесію відкритою та виступив із промовою (публікується). Глава парламенту наголосив, що головними пріоритетами у діяльності парламенту залишаються національна безпека та оборона, збереження української державності. А. Парубій також відзначив, що нинішня осінь буде особливою — маємо історичний шанс для завершення головних реформ — освітньої, пенсійної, медичної, судової та реформи парламенту. Голова Верховної Ради також наголосив на потребі визначитися з кадровими питаннями — призначити голів Рахункової палати, ЦВК, НБУ.


Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у своєму виступі заявив, що нова парламентська сесія — це нові можливості. Він відзначив, що за багато років Незалежності українські громадяни не один раз відчували на собі розчарування політиками, які обіцяли, що завтра стане краще, а ставало дедалі гірше. «Саме від парламенту та уряду залежить, як житимуть українські громадяни», — підкреслив В. Гройсман, зауваживши, що на сьогодні в державі вже є невеликі паростки економічного зростання. «Це наш обов’язок — провести зміни, які очікує українське суспільство», — сказав прем’єр. Глава уряду закликав об’єднатися для прийняття конкретних рішень, заради проведення реформ, які дадуть можливість людям отримати якісні пенсію, освіту, охорону здоров’я.


Після виступів від фракцій парламентарії розглянули проект порядку денного сьомої сесії, однак не змогли затвердити його (лише 158 «за»). Деякі депутати наполягали включити до порядку денного не лише законопроекти за поданнями комітетів, а всі законопроекти, зареєстровані у парламенті. Порядок денний сесії ще доопрацьовуватимуть, а наразі затвердили тижневий порядок денний.


У першому читанні ухвалено законопроект у сфері інформаційної безпеки — проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України (№ 6565) — 267 «за».


Як зауважила доповідач, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, законопроект фактично народився у зоні АТО та на лінії розмежування. Адже нині там виникла така ситуація, що на територіях, як підконтрольних Україні, так і на тимчасово окупованих, можна вільно дивитися та слухати російські телерадіоканали, однак українські телерадіоканали не транслюються. «Це є промивка мізків російською пропагандою», — сказала В. Сюмар. Проектом закону передбачено надання дозволу на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом, а також законодавче закріплення особливих умов щодо переходу від аналогового до цифрового мовлення в окремих адміністративно-територіальних одиницях. Дозволи на тимчасове мовлення надаватиме Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Адже, як зауважив голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко, Україна взяла на себе зобов’язання перед ЄС повністю перейти на цифрове мовлення. Тоді як досі на цих територіях здебільшого використовують аналогове мовлення.


Також планується внести зміни до Закону України «Про радіочастотний ресурс України» та передбачити процедуру надання висновків щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення, у тому числі для потреб тимчасового мовлення Державним підприємством «Український державний центр радіочастот». 

 

Після перерви народні депутати розглянули нову редакцію закону про освіту в другому читанні (№ 3491-д), так звану освітню реформу. Перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський, доповідаючи законопроект, заявив: нині ми перебуваємо в «широкій розтяжці»: одна нога і частина свідомості — в радянській епосі, а друга нога — в сучасності, і цей закон визначатиме, в якій епосі перебуватиме українська освіта. «Закон має засвідчити, що ми готові інвестувати в наших дітей, в наше майбутнє», — сказав народний депутат. Законопроект впроваджує сучасні європейські стандарти освіти. Він напрацьовувався групою експертів два роки.


За твердженням авторів законопроекту №3491-д, вчитель найнижчої категорії через п’ять років має вийти на базову зарплату — чотири прожиткові мінімуми — 6500 гривень.


Під час розгляду поправок найбільше зауважень cтосувалося збільшення термінів навчання в середній школі до 12 років, фінансування освіти, розвитку профтехосвіти, викладання державною мовою та вивчення рідної мови для представників нацменшин. Оксана Білозір (фракція БПП) внесла поправку, щоб усе викладання відбувалося державною, українською, мовою. Міністр освіти Лілія Гриневич зауважила, що законопроект спрямований на те, щоб уся система освіти перейшла на викладання державною мовою, але водночас законопроект підтримує і право на навчання рідною мовою для представників нацменшин. Ірина Подоляк («Самопоміч») висловила думку, що складання ЗНО має відбуватися виключно державною, українською, мовою, це стимулюватиме до вивчення української мови у школах. Ігор Мосійчук (Радикальна партія) додав, що нинішнього року, коли було дозволено складати ЗНО мовами нацменшин, правом на складання ЗНО кримськотатарською мовою скористалися лише вісім випускників. Володимир Литвин («Воля народу») запропонував вилучити статтю щодо мовного питання і винести її на третє читання. Міністр освіти Лілія Гриневич погодилася із пропозицією відкласти «мовну» поправку і провести додаткові консультації. Голова Верховної Ради поставив на рейтингове голосування дві пропозиції.

Перша — сформована профільним комітетом і Міносвіти, друга — від Оксани Білозір. Однак жодна з цих позицій не отримала більшості в сесійній залі. Глава парламенту доручив під час перерви провести консультації щодо «мовної» статті закону про освіти і винести закон на голосування на вечірньому засіданні.


Депутати вітали з днем народження Сергія Соболєва.


На пропозицію першого заступника керівника фракції «Народний фронт» Андрія Тетерука, народні обранці вшанували пам’ять бійців, які загинули в боях за Україну.

ДОСЛІВНО

Перший заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ігор КОНОНЕНКО (у коментарі журналістам у кулуарах парламенту):


— На сьогодні вже є внесені Президентом кандидатури на посади членів ЦВК, Рахункової палати. Президент проводить консультації й до кінця місяця буде готовий внести кандидатуру голови НБУ.

ЦИТАТА

Вікторія СЮМАР, голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики:


— Ми маємо простимулювати там місцеве мовлення — українське, за українськими законами. Українська мова, українська пісня і, власне кажучи, українська ідеологія — це той спосіб, який дасть нам можливість посилити українську присутність у цьому надзвичайно складному регіоні.