В Україні за рік накопичується майже 400 тисяч тонн медичних відходів. Вони продукуються в медичних закладах, фармацевтичних компаніях, у домівках звичайних громадян (зіпсовані ліки, бинти та ін.) тощо. Із них приблизно 120 тисяч тонн — небезпечні речовини, які можуть спричинити деякі форми раку, СНІД, вірусні гепатити, черевний тиф, менінгіт, сказ та інші захворювання. І якщо в Європі поводження з медичними відходами є невід’ємною частиною системи охорони здоров’я, а також стандартів якості надання медичних послуг та безпеки медперсоналу, то в Україні це вважається виключно проблемою екології та актуалізується лише після чергової знахідки частин тіла в колодязі чи просочених кров’ю пакетів у лісі.

 

Небезпечне сміття на Київщині


Не так давно у лісосмузі села Демидів Вишгородського району Київської області знайшли незаконне звалище медичних відходів. Натрапили на нього місцеві жителі, які були нажахані кривавим видовищем: із десятків пакетів висипалися використані шприци, голки, нитки, контейнери з кров’ю та іншими відходами органічного походження. На пакетах було зазначено «Особливо небезпечно» і стояла категорія «В»: під цю категорію підпадають відходи з інфекційних відділень лікарень, матеріали із лабораторій, фармацевтичних виробництв, тканини і навіть частини тіла з операційних — і все це було кинуто просто неба, по-
близу села, річки, де повно малолітніх дітей.


Унаслідок цього порушено кримінальне провадження за ст. 239 (забруднення або псування земель) Кримінального кодексу України. Поліцейські наразі встановлюють медустанову, яка порушила умови договору щодо утилізації медичних відходів. Але хіба це поодинокий випадок? Скільки ще таких «самозвалищ» на Київщині? А на всій території України?.. І чим це загрожує довкіллю? Проблема набагато глибша, ніж здається на перший погляд.


«Брудний» бізнес


Почнемо з того, що відповідно до Закону України «Про відходи», відходи не можна викидати, куди заманеться. Їх потрібно здавати на утилізацію до спеціалізованих підприємств-утилізаторів, які мають відповідну ліцензію на утилізацію від Міністерства екології України. Чому? Тому що багато з цих відходів можуть бути токсичними, легкозаймистими, радіоактивними, можуть спричинити вищезазначені хвороби, а тому дуже небезпечні під час збору, транспортування та утилізації. 


А отже, таку справу не можна довіряти кому хочеш — компанії свата, брата чи ще когось з автівкою і бажанням заробити легкі гроші. А, здається, відбувається саме так. Чимало компаній, що беруться утилізовувати небезпечні відходи, або взагалі не мають ліцензії, або отримують її, щоб з ними потім укладали договори, а насправді в них немає ні установок, ні спеціалізованих авто для транспортування. Вони просто вивозять медичні відходи з медзакладів на сміттєзвалище. Сьогодні майже 90 відсотків медичних відходів потрапляє саме туди.


Без ліцензії, зате з грошима


Ця проблема стоїть дуже гостро і просто замовчується. На знайдених мішках, наприклад, є інформація про адреси лабораторій та операційних, а також назва компанії, яка, очевидно, відповідала за утилізацію. І цікаво, що це ТОВ отримало понад 100 замовлень від лікарень та комунальних підприємств за останні кілька років на вивезення та утилізацію відходів. Та, як з’ясувалося, основним видом діяльності цієї компанії є збирання безпечних відходів, а утилізовувати небезпечні відходи вона взагалі не має права, в неї відсутні для цього відповідні потужності та ліцензії, необхідні для їх знешкодження. Переглянувши статистику тендерів у ProZorro, не може не виникнути низки запитань: як цій компанії вдається так успішно утилізовувати небезпечні відходи, якщо вона має ліцензію виключно на їх транспортування? Чому керівництво лікарень свідомо йде на злочин? І скільки ще кривавих мішків потрібно знайти в українських лісах, щоб воно почало думати про довкілля і здоров’я наших майбутніх поколінь, а не про свої гаманці.

Київ.

КОМЕНТАР

Директор ТОВ «Екологічні переробні технології» Дмитро АГЄЄВ:


— На мішках усе чітко написано: з якої лікарні відходи, хто їх віддавав, стоять дата і час пакування. Але справа тут навіть не в цьому конкретному випадку. На превеликий жаль, це система. Хочу підкреслити, що небезпечні медичні відходи мають бути відповідним чином знешкоджені, а ми спостерігаємо ситуацію, за якої тендери виграють компанії, які взагалі не мають власних потужностей з утилізації і знешкодження таких відходів. Унаслідок вони користуються послугами третіх осіб, яких в Україні можна перелічити по пальцях, чи — що ми і бачимо — просто залишають відходи на узліссі... Мені, як людині, що давно працює в цій галузі, дуже неприємно дивитися на те, як люди без докорів сумління забруднюють нашу землю, думаючи лише про власні комерційні інтереси.

КОМЕНТАР

Юрист ТОВ «Екологічні переробні технології» Анастасія БУРОВА:


— Було скоєно злочин за статтею 239 Кримінального кодексу України. Компанію, яка викинула відходи, потрібно як мінімум позбавити ліцензії і примусити сплатити штраф. А якщо слідство знайде у відходах небезпечні віруси, буде додаткова кваліфікація — замах на безпеку життя людей. А це вже злочин проти держави! Потягнеться ланцюжок від постачальників послуг до замовників. Як видавалася ліцензія, як проводилися тендери і так далі.