Пенсійна реформа виходить на фінішну пряму. Пакет відповідних законопроектів наразі перебуває в парламенті і, як очікується, буде проголосований у вересні, що дасть змогу підвищити пенсії для дев’яти мільйонів пенсіонерів уже в жовтні. Про це днями у Києві під час круглого столу розповів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.

Фото автора.


Прем’єр дуже сподівається на підтримку пенсійної реформи Верховною Радою, хоча той факт, що до цих законопроектів уже запропоновано внести понад 2100 правок, може звести ініціативу Кабміну нанівець. Проте В. Гройсман запевнив: навіть якщо народні депутати не підтримають реформу, уряд не залишить пенсіонерів, а своїм рішенням підніме пенсії. Адже нині вже 80 відсотків літніх людей живуть за межею бідності.


Утім, такий сценарій явно не влаштує очільника уряду. За його словами, ситуація, в якій опинилася пенсійна система України, вимагає термінових і рішучих дій. «Сьогодні дефіцит Пенсійного фонду становить 141 мільярд гривень за загального його бюджету в 280 мільярдів. Це означає, що кожна друга гривня, виплачена пенсіонерові, взята з бюджету країни. Так далі не можна», — зазначив В. Гройсман. На його думку, нинішня пенсійна система є соціально несправедливою для літніх людей. «Ті, хто вийшов на пенсію 2008-го і нині на однакових засадах, отримують абсолютно різні виплати», — обурився прем’єр і пообіцяв, що у вдосконаленій системі таких несправедливих нерівностей не буде.


За інформацією, підготовленою Міністерством соціальної політики, за новими правилами на пенсію, зокрема, впливатимуть такі чинники: по-перше, середня заробітна плата особи. По-друге, середня заробітна плата в Україні за попередні три роки. Сьогодні для 8,2 мільйона осіб пенсія розрахована за показником зарплати ще 2007 року — 1198 гривень. До речі, уряд пропонує з 1 жовтня перерахувати раніше призначені пенсії з використанням середньої заробітної плати на рівні 3764 гривень. Передбачається, що такий перерахунок дасть змогу збільшити виплати майже дев’яти мільйонам пенсіонерів. По-третє, враховуватиметься тривалість трудового стажу, протягом якого особа сплачувала пенсійні внески. І, по-четверте, на розмір пенсії впливатиме вартість одного року трудового стажу.


Отже, у найбільшому виграші від нової реформи будуть ті, хто матиме великий стаж і хто протягом своєї трудової діяльності справно сплачував внески до Пенсійного фонду. До слова, однією з новацій реформи стане можливість купити трудовий стаж, а також скасування оподаткування пенсії працюючим пенсіонерам. Особам, що не матимуть 15 років стажу, призначатимуть державну соціальну допомогу після досягнення ними 65 років.


Водночас навіть якщо Верховна Рада ухвалить пакет «пенсійних» законопроектів, це буде лише початком перетворень у цій сфері. Для української солідарної пенсійної системи (коли працівники платять пенсіонерам) демографічна ситуація є вкрай несприятливою. Сьогодні, за даними Міністерства соціальної політики, на одного пенсіонера припадає лише один працівник, що сплачує внески до Пенсійного фонду. До 2060 року частка людей віком 60+ зросте з нинішніх 22 відсотків до 34. Тому на черзі створення накопичувальної пенсійної системи.