Прем’єр-міністр Володимир Гройсман подякував народним депутатам за результативний початок нової сесії та ухвалення одного з основних законопроектів цієї осені — нової редакції закону про освіту.

«Парламент ухвалив перший закон із пакета змін. Ми об’єдналися й ухвалили закон, який дасть змогу дати дітям нову якість освіти. Системно підвищуватимемо повагу до вчителя», — сказав він на початку вчорашнього засідання Кабінету Міністрів та наголосив, що далі на черзі схвалення медичної та пенсійної реформ.

 

Під час засідання уряд зосередився на обговоренні підготовки до опалювального сезону, ситуації в газовидобувній галузі та поглибленні реформи децентралізації.


«Цього року на підготовку до нового опалювального сезону виділено рекордні дев’ять мільярдів гривень. Кошти на місця ми передали, і я вимагаю, щоб в оселях було затишно, світло й тепло», — сказав глава уряду та відзначив добрі показники підготовки об’єктів до опалювального сезону. Зокрема, за словами віце-прем’єра Геннадія Зубка, нині загальний стан підготовки до опалювального сезону становить понад 95 відсотків.

«Підготовлено 97,3 відсотка шкіл, 96,7 відсотка дитячих садків, 91,5 відсотка лікарень, 82,5 відсотка котелень комунальної теплоенергетики», — зазначив урядовець та наголосив, що до 15 вересня регіони мають вийти на стовідсоткову готовність об’єктів до зими. «18 вересня в регіони виїжджає комісія від Мінрегіону, яка спільно з територіальними органами перевірить стан готовності житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та інфраструктури до осінньо-зимового періоду», — попередив Г. Зубко.


Оцінюючи перспективи досягнення Україною енергонезалежності, В. Гройсман зазначив, що обраний урядом курс на збільшення власного видобутку газу вже цього року забезпечить його приріст на 600—700 мільйонів кубометрів. За його словами, такі темпи вже у 2020 році дадуть змогу вийти на повну енергетичну незалежність України та змінити цінову політику на ринку палива в бік зменшення його вартості. «Коли ми станемо державою, яка може повністю забезпечувати себе власним газом, а це буде в 2020 році, ми перейдемо до іншого формування ціни на газ. І він буде дешевший за імпортний — не на місяць-два, а раз і назавжди», — спрогнозував прем’єр.


Розповідаючи про перспективи компанії «Укргазвидобування», її керівник Олег Прохоренко зазначив, що нині Україна посідає четверте місце серед найбільших газовидобувних країн Європи, а за розмірами запасів ми взагалі посідаємо друге місце. «Ми маємо величезний потенціал, і головна причина, яка стримувала вітчизняний видобуток газу, — це спеціальна політика, спрямована на збільшення його видобутку в Росії та зменшення в Україні», — констатував він. Цю тезу підтримав і прем’єр В. Гройсман, який назвав ситуацію в нафтогазовому комплексі протягом останніх 25 років «диверсією, спрямованою на втрату Україною енергетичної незалежності».


О. Прохоренко звернув увагу, що тільки у 2009—2013 роках Україна сплатила за російський газ 54 мільярди доларів, а це означає, що ми фінансували розвиток російського, а не власного газовидобутку. Як наслідок, майже не вкладалися кошти в технологічне переоснащення нашої газовидобувної галузі.


«Нині наша мета — вийти на видобуток 26—27 мільярдів кубометрів природного газу на рік, з яких 20 мільярдів — це «Укргазвидобування», що разом із заходами з енергоефективності дасть змогу 2020 року перестати закуповувати імпортний газ», — наголосив керівник компанії.


Водночас О. Прохоренко звернув увагу, що в державної компанії досі виникають проблеми з отриманням та продовженням спецдозволів на розвідку та видобуток газу.


У зв’язку з цим прем’єр ініціював проведення повного аналізу ситуації в газовидобувній галузі — від адміністративних питань до відносин з обласними радами, передусім у питаннях блокування роботи держкомпаній. «Давайте дамо доручення щодо Держгеослужби, щодо ліцензій, щодо інших питань, щоб протягом місяця опрацювати і створити нормальні умови, які дадуть змогу Україні стати державою, яка не імпортує, а експортує газ», — сказав В. Гройсман.


Уряд затвердив та найближчим часом передасть до Верховної Ради законопроект про управління землями поза межами населених пунктів, що має поглибити реформу децентралізації. В. Гройсман зазначив, що проситиме парламент розглянути його вже наступного пленарного тижня, щоб «громади мали повне право розпоряджатися землями поза межами своїх населених пунктів».