Ще минулого тижня кримські силовики заблокували Управління єпархії Української православної церкви Київського патріархату та храм Ольги і Володимира, який, незважаючи на численні спроби окупаційної влади закрити його, продовжував діяти в Сімферополі. Як повідомили на прес-конференції, що відбулася в Укрінформі, координатор ГО «Таврійська гуманітарна платформа» Андрій Іванець і представник ГО «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун, тоді ж силовики зламали дверні замки, проникли у вівтарну частину храму та винесли і вивезли у невідомому напрямку частину церковного майна, багато іншого начиння зіпсували. При захопленні храму постраждав архієпископ Сімферопольський та Кримський УПЦ КП Климент.

 

Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент на КПП «Чонгар».

Фото із сайту УПЦ КП.

«Судові пристави пошкодили руку, коли я намагався зайти на перший поверх, схопили за руку і виламали її», — каже він. І додає, що операція із захоплення будівлі відбувалася під контролем управління Федеральної служби судових виконавців у Сімферополі.


Нині храм залишається заблокованим, доступ до нього віруючим перекрито.


Як повідомляє архієпископ Климент, це не перша атака на УПЦ КП після анексії Криму. Одразу після окупації півострова у Київського патріархату у Севастополі відібрали храм Священномученика Климента Римського, розташований на території Навчального загону ВМС України, а 1 червня 2014 року озброєні люди у формі «казаков» з криками «фашисты, раскольники, сатанисты» увірвалися до храму Покрови Пресвятої Богородиці в селі Перевальне Сімферопольського району і розгромили його. У 2015-му «Фонд майна Республіки Крим» змінив умови оренди приміщень і будівель, які були передані УПЦ КП у користування до 2050 р., значно піднявши ціну. На початку 2016 р. арбітражний суд зобов’язав Управління єпархії виплатити 500 тисяч рублів боргу так званому міністерству майна і земельних відносин та залишити приміщення. Незважаючи на тиск і погрози, єпархії вдалося відстояти храм Ольги і Володимира. Увесь цей час, за словами архієпископа Климента, на парафіян української церкви здійснювався тиск, людям погрожували.


Наразі у власності єпархії залишається чотири сільські хати, перепрофільовані в молитовні будинки, та дерев’яна церковка в Євпаторії. «З цими об’єктами легше, бо вони власність Управління», — зазначає архієпископ. Тож у Первомайському районі не вдалася спроба сільського голови відібрати церкву начебто як таку, що перебуває на балансі сільради.


До анексії Криму УПЦ КП мала тут 46 парафій, зараз їх залишається вісім. Працює на півострові п’ять-шість священиків, деякі приїздять сюди за принципом «ротації».


Дії Федеральної служби судових виконавців із блокування Управління єпархії та храму у Сімферополі архієпископ Климент розцінює як політичне замовлення на знищення церкви Київського патріархату як духовного осередку українства.


Втручання російської окупаційної влади у Криму в діяльність місцевої єпархії УПЦ КП засудив Президент України Петро Порошенко. Він, зокрема, сказав: «Ми маємо захищати і свою державу, і своїх громадян, і свою віру, так само, до речі, як захищати українську церкву, на яку днями скоєно напад в окупованому Криму. Ми не збираємося із цим ні миритися, ні приймати. І вимагаємо припинити дії проти української церкви».


Загрозою свободі віросповідання назвали події у Криму у Посольстві США в Україні. «Ми закликаємо світову спільноту також засудити цей напад Росії на свободу релігії», — наголосили американські дипломати.


Архієпископ Климент у вирішенні конфлікту розраховує на особисту зустріч з так званим «главою Криму» Аксьоновим, який, утім, вже скасував призначену зустріч.


Тим часом громадські активісти вимагають запровадити санкції щодо осіб—порушників прав віруючих УПЦ КП. Список причетних до захоплення храму Ольги і Володимира під час прес-конференції оприлюднив Андрій Щекун.

За його словами, це «громадяни Російської Федерації, котрі ніколи не жили в Криму». У списку — і громадянин Росії Вахнін Юрій Сергійович, «заступник керівника відділу судових приставів» Центрального району Cімферополя. «Саме він напав на владику Климента, викручував йому руку і виводив його з приміщення Київського патріархату. Ми це зафіксували, у нас є відео, яке ми вже поширили у соцмережі», — каже Андрій Щекун.