На Жуковому острові у Києві ось уже дев’ять років поспіль громадська організація «Центр соціальної реабілітації інвалідів «Острів Надії» проводить чемпіонат зі спортивної рибної ловлі. За словами організатора змагань, члена Національного олімпійського комітету України та голови Федерації санного спорту України Олександра Пустовойта, мета чемпіонату — не спортивні рекорди, а дати можливість людям з особливими потребами спілкуватися, отримувати позитивні емоції, відчувати спортивний азарт, бути у вирі життя.

 

 

Як розповів Олександр Пустовойт, усі ці роки, доки проводиться чемпіонат з риболовлі на Жуковому острові, триває епопея із землевідведенням ділянки для створення та облаштування пляжно-відпочинкового комплексу, пристосованого для людей з вадами опорно-рухового апарату. За його словами, це мало б бути місце загального користування: територія з відкритим доступом для «візочників». Нічого такого досі не існує в межах Києва, на відміну від багатьох європейських країн і їх столиць.


— Цю ділянку вже внесли навіть до Земельного кадастру і так закріпили її за інвалідами, — каже співрозмовник. — Потрібно було зробити проект землевідведення та винести питання на сесію Київради. Але 2007 року тодішній начальник Головного управління земельних ресурсів міста Києва пан Муховиков своїм одноосібним рішенням вилучив цю ділянку з кадастру. Тоді ми отримали письмове пояснення від чиновника: мовляв, організацію інвалідів було внесено туди... помилково.


А згодом «спірна ділянка» острова знову потрапила до Земкадастру, але вже з іншим призначенням. Її використання закріпили за однією із приватних компаній, яка зареєструвалася за два місяці до того... Попри це, каже Пустовойт, ГО «Центр соціальної реабілітації інвалідів «Острів Надії» не відмовиться від своєї ініціативи і намірів. Він сподівається, що невеличка частина острова, вже обладнана під потреби людей з обмеженими можливостями їх власними зусиллями і коштом, згодом усе-таки належатиме їм.

Фото автора.