Лише десять відсотків конституційних скарг, що надійшли до Конституційного Суду України (КСУ), оформлені відповідно до вимог, встановлених законодавством, і можуть бути розглянуті у суді. Про це повідомив науковий консультант судді КСУ Олександр Євсеєв під час презентації звіту за результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини. Він також зазначив, що до КСУ надходить дуже багато однотипних скарг.

Зокрема, 14 скарг надійшло на розгляд від ліквідаторів аварії на ЧАЕС із Харківської області, які порушують одні й ті ж питання. Євсеєв припускає, що Конституційний Суд України об’єднає ці скарги в одне провадження.


Нагадаємо, що 3 серпня набув чинності новий Закон «Про Конституційний Суд України», яким, зокрема, визначено порядок розгляду конституційних скарг. Тепер КСУ має внести зміни у свій регламент щодо розгляду конституційних скарг. Станом на 6 вересня цього року до КСУ надійшло вже 184 скарг, із них щонайменше 15 стосуються пенсійного забезпечення. Отже, варто чекати збільшення кількості скарг із пенсійної проблеми, якщо парламент ухвалить так звану пенсійну реформу уряду. Проте поки не буде розроблено чіткого механізму розгляду конституційних скарг, сподіватися на належне забезпечення прав громадян не варто.