Виставку «Радзивіллівська колекція» (із фондів Волинського краєзнавчого музею) відкрито в Луцьку. Її експонати розповідають про побут волинської шляхти XVІІ—XІX століть, зокрема знаного в тогочасній Європі роду литовсько-польських князів Радзивіллів, одна з гілок якого чотири століття проживала на Волині. Члени цієї родини залишили помітний слід у політиці, культурі, військовій та господарській справі нашого краю.

 


Колекція Волинського краєзнавчого музею зберігає багато унікальних речей, що походять із резиденції Радзивіллів у містечку Олиці. Зокрема до огляду на виставці представлені твори живопису, серед яких уперше після реставрації — картина невідомого автора «Вінчання князя Миколи Радзивілла з Катериною Гонзаго». Це прекрасне за художнім виконанням полотно ілюструє історичну подію, що відбулася у Відні 1553 року, коли Микола «Чорний» Радзивілл як великий канцлер представляв короля Сигізмунда ІІ Августа на церемонії «попереднього вінчання» з дочкою імператора Священної Римської імперії Фердинанда І.


Інтерес у відвідувачів викликають також реконструкції костюмів шляхти ХVІІ—ХVІІІ століть, виготовлені науковим співробітником ДП «НДЦ «ОАСУ» Інституту археології НАН України Іриною Погоржельською. Під час недавніх досліджень у криптах (підземні приміщення для поховань. — М. С.) костелу Святої Трійці виявили цікавий матеріал з історії костюмів того часу, про які відвідувачам виставки розповіла автор цих реконструкцій.

Волинська область.