Чергова сесія обласної ради, яка відбулась 7 вересня, розпочалась із протестних акцій працівників державного підприємства «Волиньторф» під стінами цієї представницької установи (на знімку).

Вимога одна: дати можливість колективу працювати і заробляти гроші для сімей.

 

Фото автора.


Для області це питання надзвичайно важливе. На Волині понад 160 шкіл, лікарень, дитячих садочків, інших бюджетних установ, тисячі приватних будинків опалюються торфом. І це цілком логічно: за запасами цього палива область посідає перше місце в державі, за видобутком — теж. Але все це може зупинитися вже наступного року: родовища, розробку яких ведуть заводи підприємства «Волиньторф», уже вичерпуються, а видачу дозволів на підготовку нових площ уже три роки гальмує обласна влада. Важко навіть уявити, якою катастрофою це може обернутися для регіону, де торф завжди був традиційним видом палива. Не слід забувати, що три із 16 районів області не мають природного газу.


Ураховуючи важливість ситуації та щоб зняти напруження, представників ДП «Волиньторф» запросили до сесійної зали.


— Відповідно до статті 150 Земельного кодексу України, торфовища з глибиною залягання торфу понад один метр і осушені незалежно від глибини належать до особливо цінних, і я не маю права погоджувати їх виділення під розробку, — відзначив голова ОДА Володимир Гунчик, якого у «Волиньторфі» вважають головним винуватцем. Присутні в залі працівники підприємства назвали інформацію керівника облдержадміністрації маніпулятивною.
Директор ДП «Волиньторф» депутат облради Іван Киричик у свою чергу зауважив, що в законодавстві немає чітко виписаної процедури експлуатації особливо цінних земель, водночас в інших областях України на них видобувають торф. Депутат закликав колег підтримати звернення колективу.


Беручи участь в обговоренні проблеми, депутат Анатолій Вітів заявив, що вся причина в тому, що ДП «Волиньторф» готують до приватизації, а для цього його хочуть спочатку збанкрутувати.


Голова обласної ради Ігор Палиця також долучився до дискусії. Він закликав Володимира Гунчика до державницької позиції у відстоюванні інтересів громади. Обласна рада підтримала звернення трудового колективу ДП «Волиньторф». Одноголосно також підтримано звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо забезпечення законодавчих умов для розробки торфовищ. Було прийнято також рішення про створення робочої групи з юридичного вивчення проблеми. Про прийняті сесією рішення голова облради Ігор Палиця і голова ОДА Володимир Гунчик доповіли учасникам акції протесту.

Волинська область.