Такого будинку, як у куцеволівського фермера Івана Полового, немає у всьому Онуфріївському району. Рідкісний він своєю особливістю поки що і в межах Кіровоградщини. Річ у тім, що цей будинок — не лише затишне, комфортне житло. Він, а точніше його дах, являє собою частину сонячної міні-електростанції, що виробляє екологічно чисту електроенергію.

 

Іван Половий біля будинку-електростанції.

Фото автора.


По всій поверхні покрівлі (на 60 квадратних метрах) встановлено сонячні панелі, що генерують у середньому до 15 кВт електроенергії на годину в пікові періоди. Загалом приблизно 1600 кВт на місяць залежно від кількості сонячного світла.


Домашня міні-електростанція виробляє достатньо електроенергії, щоб забезпечити побутові потреби, а надлишок подається в загальну електромережу за «зеленим тарифом».


Для Івана Васильовича встановлення сонячної електростанції — давня мрія.


«Уже протягом багатьох років мені хотілося впровадити якесь альтернативне екологічно чисте джерело електроенергії, — розповідає підприємливий куцеволівець. — Спочатку обдумував ідею вітрової електростанції. А згодом, коли побував на кількох виставках та семінарах, у тому числі міжнародних, переконався, що велике майбутнє має саме сонячна енергетика. Адже сонячні промені — це невичерпне джерело енергії.

Проконсультувався зі спеціалістами щодо придбання та встановлення сонячних панелей та іншого обладнання і в березні цього року вже перейшов на використання сонячної енергії.


Жодних бюрократичних перепон на шляху до реалізації задуму не було, зазначає фермер: «Із розумінням поставились до моєї ідеї і в Онуфріївському РЕМ, — Незважаючи на те, що я фактично є їх конкурентом у сфері постачання електроенергії, мені надали підтримку: від консультацій до оперативного виготовлення документів та запуску проекту».


Більше того, Івану Васильовичу порадили реалізовувати проект як фізичній особі, щоб здешевити вартість встановленого обладнання, швидше окупити затрати. Отже, зокрема, вартість проектної документації на підключення становила лише 1,3 тисячі гривень і виявилась мізерною порівняно з тією, яка могла б бути для юридичної особи. Тому І. Половий вклав у цю справу не кошти фермерського господарства, а власні заощадження.


Документи на відкриття сонячної електростанції (паспорт, ідентифікаційний код, заяву, документи на будинок тощо) подавав до Кіровоградобленерго через «єдине вікно». Тож по чиновницьких кабінетах замовнику взагалі не довелося ходити. У зазначений час усі дозволи, погодження він отримав на руки. Жодних ліцензій на цю діяльність не потрібно.


Онуфріївський РЕМ надав Івану Половому дозвіл на генерування 15 кВт електроенергії на годину (максимально допустима потужність приватних сонячних електростанцій в Україні становить сьогодні 30 кВт). Після встановлення обладнання з РЕМ була укладена угода про оплату вартості лишків електроенергії, що надходитиме з домашньої сонячної електростанції в електромережу за «зеленим» тарифом. Для тих, хто встановлює сонячну електростанцію в період із 1 січня 2017-го по 31 грудня 2019 року, він становить 0,18 євро (на сьогодні це 5,21 гривні) за 1 кВт і не змінюватиметься до 2030 року. Щомісяця РЕМ вчасно здійснює розрахунки.


Для обліку встановлено двосторонній лічильник. Уся вироблена електроенергія спочатку надходить у загальну електромережу, потім віднімається кількість спожитої домоволодінням електроенергії, а за різницю відшкодовуються кошти.


За словами власника міні-електростанції, на побутові потреби його домоволодіння витрачається п’ята частина виробленої електроенергії.


Щодо функціонування установки, нюансів обслуговування обладнання І. Половий вже має невеликий досвід. Тож зазначає, що генерація електроенергії є різною залежно від пори року, тривалості світлового дня, погоди, яскравості сонця. А обладнання просте в обслуговуванні — в разі запилення кілька разів на рік батареї можна помити. А восени рекомендується підтягнути кріплення сонячних модулів.


Під час вибору обладнання Іван Васильович орієнтувався на його надійність та окупність. За потужністю його установка повністю окупить себе за шість років. Розрахована вона на 25 років максимальної експлуатації, після чого її потужність зменшуватиметься.


«Без електроенергії ми не можемо сьогодні обходитись, — зазначає Іван Васильович. — А ціни на неї постійно зростають. Тож вкладені кошти обов’язково повернуться».


Та є й ще один доволі важливий аргумент, який наводить Іван Половий: «Сьогодні ми бачимо, яку шкоду екології завдають ті ж атомні чи теплові електростанції. Крім того, ми — енергозалежні. Тому я не раз звертався до своїх колег-фермерів: не вагайтеся, вкладіть певні кошти в екологічно чисту сонячну електростанцію. Звісно, це «недешеве задоволення», тож дозволити його собі можуть далеко не всі (хоч із кожним роком вартість обладнання зменшується).


На думку Івана Васильовича, це також буде особистим внеском кожного в розвиток енергетичної незалежності держави, енергобаланс якої наповнюватиметься за рахунок екологічно чистої енергії.

Кіровоградська область.

Коментар 


Заступник начальника Онуфріївського РЕМ Сергій ВЕРБА.


— Сонячна електростанція дає змогу перетворювати теплову енергію сонячних променів на електричну і продавати в загальну мережу за дуже вигідною ціною. На сьогодні діє «зелений тариф», за яким держава гарантує всім, хто встановив сонячні електростанції, купувати надлишки невикористаної для власних потреб енергії за ціною, прив’язаною до євро. Це 0,18 євро за 1 кВт\год. У 2015 році прийнято і діє до 2030 року законодавчий документ «Про внесення змін до деяких законів України відносно забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел». До того ж власник сонячної електростанції може частково використовувати енергію сонця для забезпечення власних потреб. Кількість цієї енергії буде вирахувано з усієї кількості виробленої сонячною станцією електроенергії, що надійшла за місяць у загальну мережу. Саме ця різниця піде як прибуток на рахунок власника станції.