Парламентська хроніка


Ранкове засідання 8 вересня


У п’ятницю сесія  роз-почалась з години запитань до уряду. Від Кабінету Міністрів виступив міністр соціальної політики Андрій Рева. Він говорив про те, які перспективи несе пенсійна реформа. Нині законопроект доопрацьовується за пропозиціями 81 народного депутата у чіткій процедурі згідно з Регламентом, повідомив він. 

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (ліворуч).

 

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на своєму засіданні у вересні опрацював 2151 поправку до урядового законопроекту, тож документ готовий до процедури другого читання.


Підвищення пенсій є пріоритетним завданням уряду, наголосив міністр. Щоб люди отримували гідні виплати, їх розміри необхідно підвищувати щороку. Проблема системи значно глибша, аніж просте збільшення пенсій, наголосив А. Рева. Він констатував: у нинішньому вигляді солідарна пенсійна система нежиттєздатна. Майже кожна друга гривня Пенсійного фонду нині — це кошти державного бюджету. У сумі — це 141 мільярд гривень.


Ухвалення реформи дасть змогу підвищити пенсії вже з 1 жовтня 2017 року, підкреслив урядовець.


Прем’єр-міністр Володимир Гройсман виступ міністра соціальної політики назвав «серйозним». І закликав народних депутатів проголосувати під час наступного сесійного тижня за проект пенсійної реформи в другому читанні.

Саме від цього залежить, чи вдасться підвищити виплати для найбільш вразливої верстви населення. Він також запропонував уже в вересні проголосувати за медичну реформу.

 


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко (на знімку) звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із заявою про те, що тривалий час його політична команда вимагає від уряду повернути в державне управління газорозподільчі мережі, які безплатно забрали і користуються нині олігархи Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін та інші. «Мільярди українців з власних кишень платять, а ті збагачуються з цього», — каже О. Ляшко. За словами народного депутата, С. Льовочкін побудував собі під Києвом нове Межигір’я за 300 мільйонів доларів, купив маєток у Франції, має яхти і літаки. В. Гройсман повідомив, що це юридичне питання, над яким працює робоча група і яке вирішать з часом. До того ж, за його словами, наступного року уряд передбачає додатково виділити мільярд гривень на підтримку малого фермерства. До кінця місяця в Кабінеті Міністрів сподіваються остаточно ухвалити розроблену спільно з фермерами програму підтримки галузі. «Це наше завдання, щоб на селі була робота, зарплата і якісна продукція», — наголосив очільник Кабміну.


Після того, як Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко оголосила низку депутатських запитів, глава парламенту Андрій Парубій повідомив про створення в законодавчому органі влади міжфракційного депутатського об’єднання «За покращення співпраці з міжнародними фінансовими та донорськими організаціями». Його співголовами виступлять народні депутати Ольга Бєлькова, Павло Різаненко, Вікторія Войціцька та Сергій Лещенко.


Парламентарії вчора пройшли також низку поправок до проектів змін у деяких кодексах. А після того перейшли до виступів з трибуни з приводу нагальних питань.


На початку засідання з трибуни виступив представник «Народного фронту» Юрій Береза. Він апелював до слів заступника Голови Верховної Ради Оксани Сироїд на засіданні Комітету з питань національної безпеки та оборони стосовно законності перебування українського війська на території проведення АТО. Мовляв, цю промову тепер цитують усі російські ЗМІ, ілюструючи псевдобезчинства, які нібито в нас відбуваються. Народний депутат поцікавився, чи такою є позиція всієї фракції, чи тільки однієї з її представників. У відповідь на це народний обранець від «Самопомочі» Тарас Пастух назвав виступ колеги провокацією. Адже заступник глави парламенту начебто говорила якраз про те, що держава має виконати свій обов’язок перед людьми, які вийшли захищати країну і визнати територію, на якій нині ведуться військові дії, окупованою.


У парламенті вітали з днем народження народних депутатів Якова Безбаха та Вадима Кривенка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.