Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з депутатами парламенту Швеції, членами делегації у Парламентській асамблеї ОБСЄ. У зустрічі взяли участь голова парламентської делегації Королівства Швеція в ОБСЄ Кент Херстед, депутат парламенту Швеції, член делегації в Парламентській асамблеї ОБСЄ Йоран Петерсон, заступник голови Комітету у закордонних справах Борис Тарасюк та голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва і євроінтеграції Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук.

 

Сторони констатували наявність високого рівня україно-шведського міжпарламентського співробітництва та наголосили на необхідності його подальшого розширення, зокрема на рівні делегацій у Парламентській асамблеї ОБСЄ.


Окремо було приділено увагу питанню протидії російській агресії на Донбасі, необхідності повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, а також актуальній ситуації на території тимчасово окупованого Криму. Українська сторона зазначила, що надає великого значення ефективній підтримці зусиль з боку ОБСЄ та парламенту Швеції, спрямованих на мирне вирішення конфлікту в окремих районах Донецької та Луганської областей, зокрема, у рамках діяльності Спеціальної місії ОБСЄ зі спостереження в Україні.


Під час зустрічі наголошено на тому, що, не-зважаючи на загальну протидію країн—членів ОБСЄ, Росія й надалі продовжує свою агресію проти України, грубо порушуючи міжнародні зобов’язання і основні принципи, на яких заснована Організація з безпеки і співробітництва в Європі.


Українські парламентарії також звернулися до шведських колег із проханням розглянути можливість бойкотування шведською делега-цією чергової 137-ї асамблеї Міжпарламентського Союзу (МПС), яка відбудеться 14—18 жовтня в м. Санкт-Петербург (Російська Федерація).


Під час обговорення енергетичних питань українська сторона акцентувала на неприпустимості побудови Росією другої черги газопроводу «Північний потік», оскільки це потенційно загрожуватиме енергетичній безпеці як країн—членів ЄС, так і України, повідомляє інформаційне управління апарату Верховної Ради.