Його судили за те, що захищав Конституцію і цілісність України. Судили в Криму, який нині окупований. Йому дали вісім років в’язниці за російськими законами. Він — це Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу. Суд відбувався у Сімферополі протягом майже трьох років і завершився передбачувано. Незважаючи на звернення міжнародних організацій, його засудили до ув’язнення. «Справа 26 лютого». Так називають нині порушену на наполегливу вимогу колишньої «прокурорши» Криму Наталі Поклонської кримінальну справу, за якою обвинувачувався Чийгоз і ще п’ять осіб.


26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради Автономної Республіки Крим відбулися два мітинги. Один під державними українськими прапорами, який проводив Меджліс кримськотатарського народу й українські активісти, другий — під прапорами Росії, організаторами якого виступала партія «Русское единство» і її лідер Сергій Аксьонов. У результаті бійок, при повному потуранні міліції, загинули двоє й постраждали не менше п’яти десятків осіб.


Але винними були призначені саме кримські татари. Їх судять, а друга сторона — їхні опоненти — виступає у ролі свідків і потерпілих. «Вирок» суду занадто суворий. Захист домагався повного виправдання Чийгоза, оскільки його не можуть судити за російськими законами, бо події відбувалися ще тоді, коли на території Криму діяли юридичні норми та правила України.


Захист подаватиме апеляцію, але її доля заздалегідь передбачувана.


Процес від початку був задуманий як політичний і відбувався під диктовку досвідчених ляльковиків. На думку місцевих спостерігачів, керівництву України варто звернутися до керівництва Росії із проханням про помилування Чийгоза або екстрадицію його в Україну. В іншому разі вісім років ув’язнення він може провести за декілька тисяч кілометрів від рідної землі, у колоніях Сибіру.

Сімферополь—Київ.