Сьогодні на сесії Генасамблеї ООН Президент України презентує ідею введення миротворців на Донбас.


19 вересня цього року Мінським угодам виповниться три роки. За цей час вони переформатувалися двічі, але так і не принесли мир на Донбас. А останнім часом про результативність, а головне, виконуваність резолюцій Мінська говорять як про муміфікований труп: мовляв, вони вичерпали себе, але альтернативи їм немає. Схоже, це нині найзручніше формулювання для всіх учасників переговорного процесу, якась єдина позиція для оприлюднення, ширма, за якою сильні світу цього вирішують, що робити далі.


На думку члена експертної ради Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, оглядача Олександра Комаровського, завдяки Мінську конфлікт набув хронічного характеру. І для України, і для Росії мінська страва виявилася неїстівною, і її потрібно або доготувати, або чекати, коли одна зі сторін буде змушена її «проковтнути» чи просто впаде від виснаження. У такому разі події почнуть розвиватися стрімко, і питання війни на Донбасі буде остаточно закрито.


Головна проблема Мінських угод у тому, що їх положення виконуються винятково під потужним натиском світової громадськості чи протилежної сторони. Експерт вважає, що припинення вогню на Донбасі неможливе без примусу до миру, яке на практиці реалізується у вигляді чергового загострення на фронті.


Хронологія «миротворчого інгредієнта»


17 березня 2015 року Верховна Рада України підтримала проект постанови про звернення до Ради безпеки ООН і Ради Євросоюзу про розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру й безпеки.


23 квітня 2017 року Президент України Петро Порошенко запропонував Держсекретареві США Рексу Тіллерсону активізувати питання про розміщення на Донбасі миротворчого контингенту під егідою ООН. Цю ідею він озвучить сьогодні на сесії Генеральної Асамблеї ООН.


2 вересня постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що ініціативи України щодо миротворчої місії на Донбасі спрямовані на підрив Мінських угод і розраховані на українську аудиторію. А вже за кілька днів Путін підхопив ідею Порошенка й видав як «страву від шефа», приправивши соусом власного приготування: миротворці забезпечують безпеку місії ОБСЄ й перебувають лише на лінії розмежування. Приправи путінського соусу такі, що змушують Київ вести переговори з представниками «самопроголошених республік», а Росія залишається в позиції «ихтамнет».


Зрозуміло, що миротворців в українському форматі Росія на Донбас не допустить, а «миротворці» Путіна не вирішують жодних проблем і будуть заблоковані Україною. Тому для припинення війни на Донбасі залишається тільки механізм «примусу до Мінська», вважає Олександр Комаровський. «Ще одним механізмом встановлення миру можуть стати нові Мінські угоди з чіткими часовими рамками, послідовністю виконання кожного з пунктів і конкретними санкціями за кожне окреме порушення», — резюмує експерт.