У Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції підписано Меморандум про наміри з Програмою «Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні», повідомляє офіційний сайт комітету.


Антикорупційна ініціатива співфінансується і виконується Данським агентством із розвитку і спрямована на зміцнення функціонального та нормотворчого потенціалу державних органів у сфері запобігання і боротьби з корупцією; посилення парламентського нагляду за процесом реформування і зміцнення спроможності з ретельного аналізу та поліпшення стратегічної нормативно-правової бази; посилення спроможності органів місцевого самоврядування, організацій громадянського суспільства та ЗМІ у залученні до процесу боротьби з корупцією.


Також сторони погодились заснувати Міжнародну антикорупційну консультаційну раду.


Свої підписи під документом поставили: Ека Ткешелашвілі, керівник Програми «Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні» та Єгор Соболєв, голова Комітету з питань запобігання і протидії корупції. У заході взяли участь народні депутати України, представники секретаріату комітету, члени новоствореної Міжнародної антикорупційної консультативної ради. Серед них — Карлос Кастресана (Іспанія) — колишній прокурор Іспанії (який очолював утворений ООН антикорупційний трибунал для Гватемали, в результаті роботи якого ув’язнені президент, більшість парламентаріїв і керівників держпідприємств), Джованні Кесслер (Італія) — італійський прокурор, член Виконавчого комітету Міжнародної асоціації антикорупційних органів, Мартін Кройтнер (Австрія) — декан і виконавчий секретар Міжнародної академії з боротьби з корупцією, Даніель Телесклаф (Князівство Ліхтенштейн) — голова Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів та інші.


«Євросоюз спорядив на допомогу Україні сім винищувачів корупції, — так прокоментував підписання меморандуму голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв на своїй сторінці у Фейсбуці. — Це велика честь для будь-якого парламентського комітету, навіть завелика. Профі такого рівня зазвичай допомагають напряму урядам, або керівникам держав, але, в нашому випадку, обрали наш комітет. Ми маємо право просити шанованих членів консультативної ради допомогти краще виписати антикорупційне законодавство і аналізувати хід розслідувань ключових антикорупційних справ в Україні. Ще я сподіваюсь, що вони у своїх колах будуть авторитетним і незалежним джерелом інформації про боротьбу українців з клептократією».


Єгор Соболєв також звернувся до всіх українців з проханням надсилати пропозиції щодо діяльності консультантів комітету: «Якщо у Вас є ідеї, як ще можна використати досвід та авторитет наших нових консультантів, — пишіть на sobolіev_y@v. rada.gov.ua».


Вл. інф.