Серед інших організацій в Україні працює також Міжнародний комітет Червоного Хреста. Пріоритетами відносин нашої держави з МКЧХ залишається співробітництво Комітету з Національним Товариством Червоного Хреста України у допомозі особам, котрі постраждали внаслідок конфлікту на сході України.

 

 

Гуманітарну допомогу вантажать у джипи перед лінією розмежування.

 

 

Колона МКЧХ прямує до сірої зони.

Фото автора.


Наразі Комітетом відкрито шість офісів — у Харкові, Донецьку, Луганську, Сєверодонецьку, Маріуполі та Одесі. По лінії МКЧХ виділяється допомога українським родинам, переміщеним особам та лікарням у вигляді матеріалів для ремонту житла (скло, бетон, покрівельні матеріали), продуктів харчування, теплого одягу, медичних матеріалів, ліків тощо.


У районі Торецьк — Горлівка співробітники місії завозять гуманітарну допомогу для жителів села Південне, яке знаходиться в так званій сірій зоні. Це — продуктові набори (гречка, тушонка, інше) та предмети гігієни (пральний порошок, мило, гігієнічні прокладки для жінок).


Перед лінією розмежування з великої машини вантаж переноситься у джипи і доставляється до людей.


Як розповів співробітник МКЧХ Павло Першин, на два місяці кожен житель отримує 45 кілограмів продуктів та два набори гігієни. Робота працівників місії небезпечна, хоч емблема «Червоний Хрест» у всьому світі означає тільки допомогу і полегшення страждань мирних громадян від збройних конфліктів.


8 вересня співробітника МКЧХ застрелили в машині з емблемою Червоного Хреста в Південному Судані. Він повертався з роздачі гуманітарної допомоги населенню.


11 вересня фізіотерапевта з Іспанії, також працівника місії, вбили в реабілітаційному центрі в Мазарі-Шариф, Афганістан.