Думки з приводу

Український політикум і, зокрема, народні депутати України бурхливо відреагували на прорив кордону екс-президентом Грузії та екс-главою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі.


Ірина ГЕРАЩЕНКО, Перший заступник Голови Верховної Ради:

— Це дійство не проти української влади чи Президента, а проти української держави, це удар по нашому кордону і наших прикордонниках, це спроба принизити тих, хто віддано робить свою роботу, захищаючи кордон держави, проти якої ведеться російська війна. І так могли діяти тільки люди, які ненавидять Україну і яким на Україну глибоко плювати.

 

Я дуже розчарована, що ті, хто кричали про свою любов до України, сміли так принизити країну. Це не забудеться. Прорив українського кордону, перетин його без прикордонного огляду — це злочин. Тим більше, коли таке здійснюють народні депутати. Краще б вони на східних кордонах свою удаль показували, але там їх не видно, на фронті вони не бувають.


Хлопцям-прикордонникам, яких політикани сьогодні принизили на західному кордоні, завтра їхати на східний кордон! На Чонгар, на Чернігівщину, на Донбас. Й туди теж може приїхати якесь шапіто. Закликати прикордонників не тримати кордон, не виконувати свою роботу й не служити державі, проривати кордон — це злочин проти держави. Запам’ятайте прізвища всіх, хто проривав сьогодні наш західний кордон, бо завтра вони відкриють і східний. Для них держава Україна, її кордони, символи, її прикордонна доблесна служба — ніщо, не цінність, не святиня.


Іван ВІННИК, секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони (фракція «Блоку Петра Порошенка»):
— На гібридну провокацію Саакашвілі українські силові структури дали гібридну відповідь. Адже факт пролиття крові на західному кордоні в зв’язку з незаконним перетинанням кордону Саакашвілі безперечно був би використаний російськими спецслужбами для боротьби проти України на міжнародних майданчиках. Водночас законодавство говорить, що будь-які зазіхання на територіальну цілісність держави, в тому числі й державний кордон як частину забезпечення національних інтересів, має отримати адекватну відповідь. І випадок з Саакашвілі свідчить нам про необхідність розробки та обговорювання безпекового законодавства, яке буде пов’язане з гібридними викликами в безпековій сфері.


Українські силові структури, безумовно, мають право на гібридні відповіді, а особи, такі як Саакашвілі та його оточення, мусять понести покарання. Фактично, Саакашвілі підставив своє оточення та народних депутатів, які там були, тому що злочин, який він вчинив, — незаконне перетинання державного кордону — кваліфікується за Кодексом адміністративних правопорушень. А злочин, який було здійснено групою осіб у складі народних депутатів — створення умов для нелегального переправляння людей через державний кордон — це передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до семи років.


Ігор ЛАПІН, фракція «Народний фронт»:
— Незаконні дії Міхеіла Саакашвілі та окремих народних депутатів, які 10 вересня незаконно перетнули державний кордон України у пункті пропуску «Шегині» — це шлях до отаманщини, хаосу та руйнації державності.
Скажу як юрист: щодо всіх осіб, які причетні до перетину державного кордону всупереч чинному законодавству, тобто без відміток у паспортах, вважаю, має бути реакція правоохоронців. Якщо ми будемо гратися в отаманщину... Ми вже погралися у 2014 році, коли дивилися, як через кордон України їдуть російські найманці й не лише в Луганській чи Донецькій областях. Ми бачили, як професійні «мітингувальники» їхали до Харківської області під різними приводами — сепаратистськими чи іншими — і відбувалася руйнація нашої держави. Міхеіл Саакашвілі мав вирішувати власні питання з громадянством у судовому порядку, а не провокувати громадян на незаконні дії та, фактично, брати інших громадян у заручники (йдеться про випадок із затримкою потяга «Інтерсіті», в якому Саакашвілі мав намір перетнути державний кордон України. — Ред.).


Всі, хто порушував закон, мають бути притягнуті до юридичної відповідальності. Стосовно політичної відповідальності, то це не робить честі Саакашвілі, який, скориставшись натовпом, порушив закони.


Сергій ЄВТУШОК, фракція «Батьківщина»:
— Події, що відбулись на польсько-українському кордоні, а точніше, методи, які застосувала там нинішня влада, повернули нас до часів режиму Януковича. Якщо ця влада називає це «українським демократичним шляхом розвитку», то, вибачте, але нам не по дорозі.


Усунення політичних опонентів є головною метою нинішньої влади, і цього вони намагаються досягти як через брудні інформаційні кампанії, так і через прямий тиск на опозицію та її прихильників.


Олег ЛЯШКО, лідер фракції Радикальної партії:
— Прорив українського кордону в Шегинях та побиття прикордонників — це злочин та приниження України і її громадян. Те, що відбувалось у неділю на західному кордоні України, нічим не відрізняється від захоплення кордонів російськими сепаратистами на Донбасі в 2014 році. Ніхто не має права за будь-яких обставин проривати український кордон ні на заході, ні на сході, ні в будь-якому куточку нашої держави. Український кордон має бути на замку!


Відповідальність за те, що відбулося, лежить не тільки на тих, хто проривав кордон, а й на керівництві країни. Саме політика Порошенка призвела до хаосу та беззаконня в країні. Як Головнокомандувач та Гарант Конституції він мав би виступити із заявою — засудити дії правопорушників, підтримати прикордонників та закликати до дотримання Закону. Так мав би діяти справжній лідер країни. На жаль, ми бачимо — в Україні є Президент, але немає лідера, здатного захищати національні інтереси.


З 2014 року майже 70 прикордонників загинули, захищаючи державний кордон на Донбасі. Вони життя своє віддали не для того, щоб кордон проривали на сході чи заході. Тому коли побили прикордонників у Шегинях, а одного з них, який був у Дебальцевому, Саакашвілі назвав «жирною мордою», — це приниження всіх українців. Політикани Саакашвілі та Тимошенко начхали на українські закони та Конституцію. В жадобі влади вони готові знищити країну. Ми цього не дозволимо і будемо захищати наших прикордонників!


Фракція Радикальної партії звернулась до правоохоронних органів із вимогою негайно розслідувати події у Шегинях і притягнути винних у прориві кордону та побитті прикордонників до відповідальності.


Єгор СОБОЛЄВ, голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції (фракція «Самопоміч»):
— Насправді, у всій цій історії немає нічого доброго. Вона показує, що наша влада в Україні в руках якихось окупантів. І нормальні звичайні прості речі тут можуть відбуватись лише за допомогою великої кількості людей.

Треба робити так, щоби наші кордони, наша територія, наша земля жили за правилами, щоби були такі закони, як у сусідній Польщі. Думаю, що сьогодні поляки на нас дивляться як на варварів, які не можуть у своїй країні навести лад, які дозволяють своєму Президентові використовувати громадянство для репресій. Це дуже сумно. Ми хочемо, щоб в Україні діяли закони, а не примхи влади.