Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні Гертом Антсу. У ході зустрічі сторони обговорили широке коло питань.


Особливої уваги було надано безпековій ситуації на сході України та роботі гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи у Мінську.


Перший заступник глави парламенту повідомила, що представники України в гуманітарній підгрупі працюють над звільненням тих заручників, чиє місцезнаходження встановлено.


Окрім того, під час зустрічі було обговорено ситуацію із політичними в’язнями, що незаконно утримуються в Російській Федерації та в тимчасово окупованому Криму. І. Геращенко наголосила на систематичних порушеннях прав людини в окупованому Криму, поінформувала про справжній терор окупаційної влади проти українців та кримських татар.


Вона звернула увагу на зухвалий вирок суду заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу, якого 11 вересня засудили до восьми років ув’язнення за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року.


Аналізуючи безпекову ситуацію на Донбасі, І. Геращенко відзначила, що «шкільне перемир’я» сприяло зменшенню кількості та інтенсивності обстрілів. Водночас політик зауважила, що встановлене перемир’я не привело до сталого миру через систематичне порушення режиму тиші бойовиками. Саме тому І. Геращенко зазначила, що українська сторона наполягає на запровадженні миротворчої місії ООН на всій тимчасово неконтрольованій території Донбасу, включно з відповідною ділянкою україно-російського державного кордону, окрім того, політик зауважила, що участь представників держави-окупанта в миротворчій операції ООН на Донбасі є неможливою.


Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила також, що в умовах зухвалого порушення міжнародного права Російською Федерацією збереження існуючого санкційного тиску є необхідною умовою.


Крім того, під час зустрічі було обговорено законопроект про деокупацію Донбасу. Ірина Геращенко повідомила, що законопроект має бути розглянутий на засіданні Ради національної безпеки і оборони України й потім надійде на розгляд парламенту.


Ірина Геращенко та Герт Антсу також обмінялися думками щодо активізації двосторонніх українсько-естонських відносин, зокрема і в рамках міжпарламентського діалогу.


Своєю чергою, Посол Герт Антсу запевнив, що Естонія і надалі підтримуватиме територіальну цілісність і суверенітет України.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.