Відомо, що голіший, то мудріший. Однак махлювати люблять і ті, хто багатший. До прикладу, Росія вважає себе досить навіть респектабельною державою, але водночас ладна піти на різні шахрайські хитрування, щоб тільки домогтися свого. Скажімо, відітнути в України Крим і потім доводити, що він історично належить Росії. Але цього нашій сусідці мало, їй дуже хочеться пристебнути до себе всю Україну.


Коли стало ясно, що шляхом нахабного захоплення це не вдається, в хід пішли шулерські способи. Щоб переманити до себе жителів Донбасу, українські гроші замінили російськими, випускникам вузів стали видавати російські дипломи, паспорти невизнаних «ДНР» і «ЛНР» прирівняли до російських... І нарешті пан Путін витяг із рукава головний «козир» — оголосив, що будь-який українець може стати громадянином Росії, варто лише подати заяву й відмовитися від українського паспорта. Розрахунки на те, що жителі Донбасу юрбою повалять у РФ, і тоді край, що збезлюднів, а потім і всю Україну можна, що називається, брати голими руками, без військових і навіть дипломатичних хитрощів.


Від дня цього «історичного» указу російського президента минуло вже пару тижнів, але в Донецьку щось непомітно ажіотажу, жителі не ломанулися в Росію по отримання громадянства. Замануха не спрацювала. І не тільки через те, що тоді тут треба кинути все нажите, а тому, що люди розуміють: нічого доброго не знайдуть у Росії. Кремлівські політики й політологи на всі лади кричать, що нібито Україна задихається в лещатах корупції. Але кожен українець пам’ятає мудрого Крилова: «Ніж кумочок лічити пнутись, не краще би на себе, кумцю, озирнутись?». А вже там, у Росії, щодо цього подивитися є на що: мало не щодня за хабарі знімають губернаторів, міністрів, а хабарникам дрібнішим і ліку немає. Крадуть мільярдами й, що характерно, часто без кримінальних наслідків.


Є й ще одне міркування. Звичайно, російське громадянство отримати, напевно, можна, але от тільки ким ти там будеш? Громадянином другого сорту, якщо не нижче. Заселяти забутий богом і цивілізацією Далекий Схід, звідки корінні жителі давно втекли? Чесно кажучи, щось не хочеться. Навіть за оспіваний Маяковським російський «молоткастий, серпастий»...

Донецьк.


Мал. автора.