Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики провів виїзне засідання в Одеській області. Про це на своїй сторінці у Facebook поінформувала очільниця комітету Вікторія Сюмар (на знімку).

«Ми під враженням», — написала вона, зокрема від доріи регіону. За словами народного депутата, шлях від Одеси до райцентру Кілії забрав понад шість годин. Із Києва парламентарії вирушили о п’ятій ранку, а з Одеси — об 11-й. До Кілії дісталися аж на 19-ту, каже вона. Їхати довелося переважно ґрунтовою дорогою фактично без вказівників. «Як дощ піде, то танки не пройдуть», — резюмувала законотворець.

 

 

У райцентрі, до якого так важко добиралися, відсутнє українське телебачення та радіомовлення. За словами Вікторії Сюмар, це спричинилося тому, що вежу, збудовану за державні кошти, віддали під використання мобільним операторам, а цифрове мовлення — монополісту «Зеонбуд», який не покриває прикордонні території. Натомість румунська вежа розташована на відстані 800 метрів, стверджує голова Комітету з питань свободи слова, а це дає можливість мешканцям району слухати румунське радіо й дивитися телепередачі сусідньої країни. В. Сюмар наголосила, що на першому ж засіданні Національної ради з питань телебачення та радіомовлення ставитиме питання про ліцензію для іншого оператора цифрового мовлення.


Упродовж поїздки на Одещину представники парламентського комітету провели три наради — в Одеській обласній, Білгород-Дністровській та Кілійській районних адміністраціях. Це дало можливість розробити план і алгоритм покриття білих плям області із заповнення простору українським продуктом. «Люди втомилися дивитися і слухати молдавське з румунським», — написала В. Сюмар.


Критичність ситуації підтвердив у своєму повідомленні в соціальній мережі і представник громадської ради при Нацраді з питань телебачення та радіомовлення Олександр Глущенко, який побував на Одещині разом із народними депутатами. «В Україні прикордонні райони — глушина, тоді як у сусідів — вітрина. І дивимося ми їх, а не вони нас», — написав він. Така ситуація на думку експерта, загрожує національній безпеці нашої країни.

Водночас «люди хочуть жити в інформаційному полі України, і це тішить», — зауважив О. Глущенко. Проблемою вже зайнялися, каже він, і це не може не надихати.


Вл. інф.