Запропонована урядом пенсійна реформа позбавляє права на зменшення пенсійного віку людей, які працювали або проживали на забруднених Чорнобилем територіях. На цьому наголосив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації Опозиційного блоку Юрій Павленко (на знімку), спілкуючись із журналістами в Коростені, повідомила прес-служба Опозиційного блоку.

 


«Запропонована «реформа» вигідна тільки для тих, хто вже давно на пенсії. Наприклад, українець із 25 роками страхового стажу, який стабільно отримував зарплату вдвічі вищу за середню, міг би цього року отримати пенсію в 2540 гривень. Якщо закон ухвалять, цей само українець може претендувати на пенсію лише в 1882 гривні. Фактично всім майбутнім пенсіонерам хочуть на третину урізати виплати. Окрім того, відповідно до презентації пенсійної реформи, через 10 років на пенсію в 60 років виходитимуть лише половина українців, адже дуже багатьом категоріям населення істотно погіршуються умови призначення пенсій. Серед них і люди, які мають статус постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС. Практично це переважна більшість населення Коростеня, Коростенського, Овруцького, Народицького та інших районів Житомирщини, територія якої найбільше постраждала від аварії», — акцентував політик.


За його словами, підстави для зменшення пенсійного віку для людей, які працювали або проживали на забруднених Чорнобилем територіях, посилюються вимогою про наявність трудового стажу. Тобто фактично це буде приховане підвищення пенсійного віку для осіб, які не матимуть необхідного стажу для виходу на пенсію і змушені будуть працювати до його набуття.


— Це ще один крок, який має намір зробити влада на шляху згортання програм державної підтримки людей, які не зі своєї вини втратили здоров’я. До мізерних виплат на чисте харчування, відсутності можливості лікуватися державним коштом, оздоровлюватися тепер додається ще й безвідповідальна політика щодо пенсіонерів. Уперше за багато років моєї депутатської діяльності Верховна Рада в переддень Чорнобильської трагедії не розглянула жодного законопроекту, який стосується захисту ліквідатора чи підтримки людини, яка живе на цій території, чи хоча б мінімальної пільги та захисту. Це велика несправедливість щодо людей, які ціною власних життя і здоров’я врятували світ. Опозиційний блок і на рівні парламенту, і на рівні місцевих депутатів й надалі докладатиме максимум зусиль, щоб ці люди отримали належні турботу і підтримку. В жодному разі ми не будемо підтримувати такі «реформи», — резюмував Юрій Павленко.