У комітетах Верховної Ради


У Комітеті Верховної Ради України у закордонних справах відбулася презентація Національної Стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 — 2026 роки «Краще майбутнє для дітей України». Стратегія розроблена Уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою і вже презентована на Національній раді реформ. Тепер про реформу розповіли представникам дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, у регіонах впроваджуватимуть пілотні проекти. Реформа спрямована на те, щоби чисельність дітей в інтернатах через 10 років скоротилася із 106 тисяч до шести тисяч.


Голова комітету Ганна Гопко розповіла про жахливий приклад — доведення вихователькою до самогубства дівчини-підлітка через знущання та сексуальне насильство в інтернаті Вольнянська (Запорізька область). Тільки завдяки втручанню Уповноваженого з прав дитини було порушено кримінальну справу.

 

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко (праворуч) та Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Ганна Гопко наголосила, що реформа націлена насамперед на те, щоб захистити права дитини і подолати корупцію. Адже багато державних коштів, які виділяються на фінансування інтернатів, розкрадаються. 85 відсотків державного фінансування йде на утримання будівель та оплату персоналу, і лише 15 — не потреби дітей. «Потрібно сприяти створенню прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, патронатному вихованню, — сказала парламентарій. — Проблема набула особливої актуальності з початком проведення АТО на сході України. Адже 20 відсотків дітей в Україні постраждали від військового конфлікту».


Микола Кулеба зазначив, що інтернатна система, що залишилася ще з радянських часів, цілком себе вичерпала, і необхідно змінювати систему виховання дітей, які залишилися без батьків. «Нинішнього року виділено 377 мільйонів гривень на виведення сиріт із інтернатних закладів і їх влаштування у сімейні форми виховання — дитячі будинки сімейного типу, патронатні родини тощо, — сказав М. Кулеба у коментарі «Голосу України». — Наступного року передбачається виділити на сімейні форми виховання дітей-сиріт понад півмільярда гривень. Реформа спрямована на розвиток надання соціальних послуг в територіальних громадах — щоб в Україні було створено ринок соціальних послуг, стандарти з цих послуг, і держава надавала фінансування цих послуг, замовляла їх. І щоби ці послуги надавали не лише державні організації, а й недержавні, як це працює у європейських країнах».


Нині в українських інтернатах із 106 тисяч дітей тільки шість тисяч — сироти, решта не потребують сімейного влаштування, але здебільшого є соціально вразливими, тобто бідними. Сьогодні у разі всиновлення родина отримує виплати, як при народженні дитини, якщо дитина під опікою -два прожиткові мінімуми, тобто трохи більше 3 тисяч гривень, прийомна сім’я чи будинок сімейного типу — майже 5 тисяч гривень на одну дитину на місяць. «Ці стандарти переглядатимуться, і, сподіваюся, матимемо збільшення державних витрат на допомогу таким сім’ям», — запевнив дитячий омбудсмен.

Факт

Нині в Україні 106 тисяч дітей перебувають у 751 інтернатному закладі різного типу, ізольовано від суспільства, держава у 2017 році витрачає на їх утримання сім мільйонів гривень. Тоді як в європейських країнах діти, позбавлені батьківської опіки, виховуються здебільшого у прийомних родинах.