ЛЬВІВ:

У Львові стартував 24-й форум видавців, на якому упродовж п’яти днів обговорюватимуть проблеми кризи еліти, повільне відродження української літератури та переосмислення традиційних цінностей.

«Темою цьогорічної головної книжкової події є «Точка творення», мета якої створити велику комунікаційну платформу для дискусій у відкритому режимі», — розповіла на прес-конференції програмний директор форуму Софія Челяк.


Серед почесних гостей організатори заходу виокремили британця Філіпа Сендса, відомого своєю книжкою про геноцид, а також знамениту поетесу з Америки Алісію Гарріс. Також заплановані презентації вітчизняних авторів — Сергія Жадана, Костянтина Москальця, Андрія Кокотюхи, Любка Дереша.


На форумі представлено 14 тематичних кластерів, починаючи від бізнес-літератури і закінчуючи науковою фантастикою. 168 видавництв привезли на книжкову ярмарку понад 100 тонн книжок.


Цього року вперше три журі у трьох містах — Києві, Харкові та Львові, обирали претендентів на звання «Найкраща книжка форуму-2017». На думку президента ГО «Форум видавців» Олександри Коваль, такий підхід дасть змогу переконатися, роз’єднує книжка українців чи об’єднує.


Ще однією новинкою форуму стане презентація книжок, надрукованих спеціально до цієї події шрифтом Брайля для незрячих. У Львівському історичному музеї презентуватимуть видання Галини Вдовиченко «36 і 6 котів» і Софії Андрухович «Фелікс Австрія».