Прекрасний подарунок з рідної землі отримав колектив української школи «Світлиця» у португальському місті Касень. Портрет Тараса Шевченка передав їм художник з Вінниччини Михайло Довгань.

 

На знімку: Оксана Максимишина-Корабель (з портретом Шевченка у руках), (у другому ряду в центрі) директор української школи «Світлиця» Любов Піхо.


Фото надано автором.


Роботу талановитого митця, організатора щорічних пленерів «Подільська вольниця», доставив з України автор цих рядків. Мистецьке полотно передала колективу школи поетеса Оксана Максимишина-Корабель. Пані Оксана мешкає у Португалії. Найпопулярнішим її поетичним твором нині є вірш про героїв АТО «Мамо, не плач. Я повернусь весною». До сліз зворушливі рядки покладені на музику. Пісня часто звучить не тільки в Україні. Її виконують також тут, у далекій Португалії.


— Під час відвідання школи я мала відчуття повного щастя, — каже пані Оксана. — Учні й учителі прийшли у вишиванках. Було багато квітів, щирих слів, усі разом співали українські пісні... Дуже розчулили виступи першокласників. Кожному з них надали можливість показати себе — прочитати вірш, заспівати пісню. А як вони вдивлялися у портрет Тараса!


За словами Оксани Максимишин-Корабель, нинішнього року в перший клас «Світлиці» пішли 12 діток. Атмосферу любові до учнів створила у колективі директор школи Любов Піхо. Педагог від Бога, вона підібрала таких само відданих справі й люблячих дітей учителів. Берегинею, опікуном школи «Світлиця» є неймовірної харизми жінка — перекладач Марія Старченко. Жінка з радістю каже: щаслива з того, що далеко від рідної землі дітки мають можливість вивчати мову, історію, традиції своєї країни і свого народу.


До речі, загалом у Португалії діє 17 українських шкіл.

Лісабон.