Голова Верховної Ради Андрій Парубій взяв участь у роботі Національної ради реформ. Захід тривав під головуванням Президента Петра Порошенка, а також за участю Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Ключовою темою для обговорення став законопроект, спрямований на забезпечення прозорості та ефективності приватизації державних підприємств. Глава держави наголосив, що це питання надзвичайно важливе для України, її інвестиційного клімату та перспектив економічного зростання.


Петро Порошенко подякував уряду, фахівцям міжнародних організацій та представникам глави держави, які брали участь у розробці документа. «Маємо, нарешті, вдосконалити законодавство в частині приватизації, — сказав він. — Не лише через запровадження електронних аукціонів, а повністю забезпечити прозорий процес».


За словами очільника країни, у влади є бажання і політична воля забезпечити приватизацію об’єктів державної власності ефективно, відкрито, конкуренто і за новими законодавчими нормами, які забезпечать доступ до цього процесу вітчизняних та іноземних інвесторів, за винятком країни-агресора. Такі правила необхідно обговорити, і в найкоротші терміни запропонувати парламенту оптимальний їх варіант.


Від ухвалення відповідних змін, зазначив Президент, залежить не лише ефективне залучення коштів. Пошук власників дасть змогу забезпечити зростання економіки, випуск конкурентної продукції, зростання експорту, відновлення валютного балансу держави. «Час, коли ми виживали лише на залученні кредитів, завершився, — підкреслив Петро Порошенко. — Більшість надходжень коштів повинно забезпечуватись у вигляді прямих іноземних інвестицій».


Водночас, на думку Президента, приватизація також є елементом антикорупційної стратегії, адже важливою складовою законопроекту є запровадження електронних аукціонів.


Прозора і успішна приватизація державних активів з одночасною зміною менеджменту в державних компаніях, які не можна продати, дасть можливість досягти щорічного зростання економіки в розмірі шість-сім відсотків. Такий наголос під час ради реформ зробив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Також це сприятиме створенню нових робочих місць та підвищенню якості життя громадян.


Глава уряду підкреслив, що держава довела свою неефективність як власник значного обсягу майна. А продаж нестратегічних підприємств уже на початковому етапі забезпечить бажаний потік прямих іноземних інвестицій. За весь час незалежності, наприклад, обсяг інвестицій в Україну становить 48,3 мільярда доларів, тоді як сусідня Польща за той самий проміжок часу отримала понад 186 мільярдів.


«Ми зацікавлені в тому, щоб у нас були інвестори — якісні, конкурентні, з новими технологіями та якістю управління, — сказав В. Гройсман. -Проект закону створює рівні правила для їх залучення».


Уряд вважає головними цілями приватизації залучення інвестицій, розвиток конкуренції, підвищення ефективності компаній. Стратегічними та державними в Україні мають залишитися не більш як сотня компаній, які можна модернізувати, корпоратизувати та перевести на нові стандарти менеджменту. Це збільшить прибуток підприємств. Решта понад три тисячі об’єктів — необхідно поділити на концесійні (з правом оренди) або такі, що підлягають приватизації, наголосив глава Кабміну.


Серед підприємств, які пропонують до приватизації, приміром, держкомпанія «Центренерго» (на весну 2018 року), Об’єднана гірничо-хімічна корпорація, ДПЗКУ, Аграрний фонд, Одеський нафтопереробний завод, який повернуто в держвласність, ОПЗ, Укргазбанк, «Турбоатом», «Укрспирт» та інші.


Вл. інф.