У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який може суттєво спростити порядок виплат пенсій внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та громадянам України, котрі проживають на тимчасово непідконтрольних територіях.

 

Це проект закону № 6692 «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян». Автори законопроекту — група народних депутатів із різних фракцій — у пояснювальній записці визнають, що нині «виконавчі органи встановлюють процедури на рівні підзаконних актів, що найчастіше суперечать вимогам Конституції» та «призвели до негативних наслідків». Зокрема, особи, які переїхали до контрольованих українською державою територій, і навіть придбали житло і зареєструвалися там, не можуть отримувати пенсії на загальних підставах через прив’язку до паперових форм документів, необхідних для оформлення пенсійних виплат. По-друге, пенсіонери, які залишились жити на непідконтрольних територіях, позбавлені можливості отримати пенсії через введення спеціальних додаткових процедур верифікації згідно з постановами Кабінету Міністрів України. Крім того, нині діє обмеження в три роки щодо можливості отримати пенсії за минулий час.


Серед запропонованих у законопроекті змін — скасувати обов’язкове подання паперових документів для оформлення пенсії вимушеним переселенцям, незалежно від строку звернення, а також скасувати обмеження щодо можливості отримати не затребувану пенсію лише за три роки.


Згідно із законопроектом, нараховані, але не одержані суми пенсії виплачуватимуться за минулий час без обмеження будь-яким строком. Органи Пенсійного фонду України не зможуть відмовити вимушеним переселенцям у призначенні пенсії на підставі неможливості проведення перевірки документів, поданих для визначення права на пенсію.


Законопроект також визначає особливий режим та порядок отримання пенсій для пенсіонерів, які залишились жити на тимчасово непідконтрольних територіях. Пропонується, що заяву про призначення чи перерахунок пенсії та необхідні документи можна буде подати до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду (особисто або через представника на підставі нотаріальної довіреності). Нарахування та виплата пенсії для ВПО провадитиметься на підставі наявних даних у Пенсійному фонді України, пенсії виплачуватимуть через Ощадбанк. Отож для оформлення пенсії не потрібно буде отримувати статус ВПО — достатньо оформити картку Ощадбанку і у відділеннях банку на підконтрольній Україні території можна буде і проходити періодичну верифікацію.


Законопроект розроблено робочою групою при Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення за участю громадських та міжнародних організацій, зокрема — Норвезької ради в справах біженців і Ради Європи. «Пенсійний фонд не повинен позбавляти українських громадян пенсій, якщо вони не можуть подати паперові документи, — зауважила голова комітету Людмила Денісова. — Дуже важливо, щоб усі фракцій підтримали цей законопроект».


«Не можна позбавляти громадян України, які не за своєю волею опинилися у надскладній ситуації, їхнього законного права — отримувати пенсію, — наголошує, у свою чергу, голова Комітету Верховної Ради з прав людини Григорій Немиря. — Сподіваюся, що усі прогалини у законодавстві будуть врегульовані, і вразливі категорій громадян України — ВПО та ті, хто залишився на тимчасово неконтрольованій території, отримуватимуть пенсії. Але це має бути не лише право, а й відповідне бюджетне фінансування».
 

Цитата

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини Фіона ФРЕЙЗЕР:


— Громадяни України мають отримувати пенсії, незалежно від місця свого проживання. Пенсія є їхньою власністю і ніхто не має права позбавляти їх права на пенсію. Україна повинна виконувати свої міжнародні зобов’язання та забезпечувати дотримання прав і свобод усіх своїх громадян.

ДОВІДКОВО

За даними Моніторингової місії ООН з прав людини, складна процедура верифікації для пенсіонерів, зареєстрованих як ВПО, позбавила пенсій понад 400 тисяч громадян України.