Ситуація із проривом кордону екс-президентом Грузії, екс-головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі дедалі набирає обертів. Крім українського політикуму, Президента та силових структур, ситуацію прокоментували й європейські депутати.

 

Глава держави Петро Порошенко заявив, що прорив екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі і його соратників українського кордону є злочином і його потрібно розглядати винятково у правовому полі, без політичних оцінок.


За словами очільника держави, указ, яким припинено українське громадянство пана Саакашвілі, було видано 26 липня. «Його підписано на підставі подання органу центральної виконавчої влади Державної міграційної служби, де були чітко передані в адміністрацію Президента перевірені ними факти фальсифікації і подання недостовірної інформації при отриманні громадянства», — сказав П. Порошенко, додавши, що він, як Президент, не міг прийняти іншого рішення. Водночас М. Саакашвілі міг оскаржити це рішення у Вищому адміністративному суді.


«Я, безумовно, виконаю будь-яке рішення суду. Не подобається рішення українських судів, є Європейський суд з прав людини. Це правова площина. Минуло понад півтора місяця. Ніхто до суду не подавав», — сказав П. Порошенко.


«Замість цього скоєно злочин, бо є конституційний принцип недоторканності державного кордону. Це питання національної безпеки держави. І мені байдуже, хто порушує державний кордон: чи бойовики на сході, чи політикани на заході. Має бути чітка правова юридична відповідальність», — додав він, зауваживши, що прикордонники вчинили правильно, не застосувавши зброю, хоча мали на це право.


«Не дали розбурхати конфлікт усередині країни, чого ці політикани добивалися. Нині, на моє переконання, це справа правоохоронних органів, і вони почали діяти. Залишимо політику політикам, злочини правоохоронцям, прокуратурі й суду», — наголосив П. Порошенко.


Проявом неповаги до української державності назвав цю ситуацію міністр юстиції Павло Петренко. Проте, за його словами, оцінку тим чи іншим діям конкретних осіб, які були присутні під час цього інциденту, повинні надавати компетентні правоохоронні органи в чіткій відповідності до українського законодавства.


Ще на початку вересня Грузія звернулася до України із запитом про розшук, взяття під варту та екстрадицію Саакашвілі. За словами заступника міністра юстиції Сергія Пєтухова, за даними Головної прокуратури Грузії, Саакашвілі є обвинуваченим за чотирма кримінальними справами. Суд у Грузії обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його оголошено в розшук.


Однак про екстрадицію поки що не йдеться, повідомив глава Мін’юсту. «Надійшли лише відповідні документи від країни, яка запитала про екстрадицію, від Грузії. Ці документи надійшли на адресу і Генеральної прокуратури, і Міністерства юстиції України. Ми, зі свого боку, відправили відповідний пакет документів до органів прокуратури для виконання відповідних процедур згідно з нашим законодавством. Коли ці процедури буде виконано, тоді прийматимемо відповідні рішення в чіткій відповідності до українського законодавства і міжнародного права», — наголосив міністр. Водночас він зауважив, що поки не завершиться екстрадиційна перевірка, яку проводить ГПУ, говорити про будь-які строки немає сенсу.


Народний депутат Олексій Гончаренко (БПП) вважає, що М. Саакашвілі не лише прорвав державний кордон, він перетнув межу між піаром та кримінальним злочином, за що й має понести справедливе покарання.


Представник «Народного фронту» Андрій Тетерук був ще більш лаконічний: «Усі, хто руйнує державні кордони України, підриває засади держави і нехтує дотриманням законів України, — вороги України і мої вороги».


Натомість представник «Батьківщини» Іван Крулько вважає, що історія із проривом кордону — це фейк і приниження Української держави, які влада створила заради боротьби з політичними опонентами.


***


Позбавлення громадянства екс-голови ОДА Міхеіла Саакашвілі є внутрішньою справою України. Так вважає міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, інформує польське видання Onet.pl. «Випадок з колишнім президентом Грузії є внутрішньою грою в Україні, і ми не беремо участі у цьому», — сказав він.


Євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічюс, навпаки, впевнений, що не слід залучати до внутрішньої української проблеми Європейський Союз. В інтерв’ю телеканалу ZІK він зауважив: «Я сподіваюся, що Євросоюз не буде втягнуто до цієї суперечки. Це не європейська суперечка. Це суперечка між Міхеілом Саакашвілі та правовою системою України. Я сподіваюся на правове, швидке і справедливе рішення». Водночас, коментуючи сам факт переходу громадянами України державного кордону з метою завести політика в країну, євродепутат зауважив, що вважає такі дії неприйнятними, а Міхеілу Саакашвілі порадив: після останніх подій і «після не зовсім вдалої політичної кар’єри в Україні відійти і від України, і від Грузії. Йому треба зараз заспокоїтися».


А спецпредставник США з українського питання Курт Волкер упевнений, що «Україна — країна, де діє верховенство права. Хто завгодно, наприклад, колишній президент Саакашвілі, має право на слухання справи в українському суді. Я сподіваюся, що припиниться ескалація політичної драми і всі зосередяться на правовому врегулюванні. Це для України не менш важливо, ніж боротьба з корупцією та економічні реформи», — зазначив він.


Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, який є експертом впливового аналітичного центру Brookіngs Іnstіtutіon у Вашингтоні, розповів в інтерв’ю «Голосу Америки», що « ніколи не був прихильником того, що пан Саакашвілі грав певну роль в Україні. Тому що мені було незрозуміло, наскільки його цікавила Україна, а наскільки ним керувало бажання повернутися до Грузії». «Але, з другого боку, я не впевнений, що ситуація навколо нього була врегульована в найрозумніший спосіб. Це одна із ситуацій, коли проблему створено на порожньому місці. Я думаю, що позбавлення Саакашвілі громадянства, ймовірно, створило іміджеву проблему, якої Україна не мала», — додав Стівен Пайфер.