Сьогодні важливо об’єднатися заради ухвалення найактуальніших для держави рішень. На цьому, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, наголосив прем’єр Володимир Гройсман. «Ми подолали кризу, втримали ситуацію, і з кожним місяцем стабілізація відбуватиметься в усіх сферах життя нашої країни», — сказав глава уряду та зауважив, що в час, коли держава нарешті може дедалі більше повертати громадянам у вигляді збільшення зарплат та пенсій, «деякі політикани все більше кричатимуть, що все пропало».


«Ми прийшли створювати, робити все те, що може позитивно впливати на життя громадян, а їхня логіка зовсім інша, бо вони будують свою політику на критиці», — зазначив В. Гройсман.


Серед завдань, які стоять перед урядом і парламентом, прем’єр назвав ухвалення пенсійної та медичної реформ, а також початок професійної дискусії довкола проекту держбюджету на 2018 рік, який до кінця цього тижня має бути внесено до Верховної Ради.


Оголосивши до розгляду концепцію Державної програми розвитку фермерства, глава уряду повідомив, що на її реалізацію буде виділено мільярд гривень. «Ми будемо в геометричній прогресії збільшувати кількість фермерських господарств. Маємо підняти фермерство на новий рівень, що дасть можливість наситити внутрішній ринок якісною продукцією та створити нові робочі місця», — підкреслив В. Гройсман.


Представляючи проект концепції, заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк наголосив, що нині фермери мають в обробітку майже 20 відсотків усіх аграрних земель держави та на них працюють майже 20 відсотків задіяних у сільському господарстві. «Загалом у фермерстві зайнято 97 тисяч осіб, 75 відсотків фермерів обробляють до 100 гектарів землі. На фермерів припадає 6—8 відсотків від загального обсягу виробництва у сільському господарстві, що свідчить про відставання фермерів за продуктивністю та ефективністю виробництва», — зазначив урядовець та підкреслив, що за умови підвищення ефективності фермерських господарств до середнього по галузі, тільки зернових щороку отримуватимемо на 1,5 мільйона тонн більше.


Генеральний директор Асоціації фермерів України Володимир Стрижак, відповідаючи на запитання, у чому фермерське господарство все-таки виграє порівняно з великими аграрними корпораціями, зазначив, що коли дивитися тільки на цифри і графіки, то й справді здається, що великі виграють у всьому. Та якщо поглянемо на їхню діяльність у соціальному вимірі, то побачимо, що саме фермери є основою становлення заможного села.

Адже коли йдеться про велику компанію, то там одна заможна людина орендує землі 5—20 сіл і живе здебільшого в місті. Натомість фермери, яких може бути 5—20 на село, там же й живуть, та не тільки не дають цим селам вмерти, але часто саме на них тримаються місцеві соціальні проекти.


Кабінет Міністрів схвалив представлену Міністерством аграрної політики та продовольства концепцію Державної програми розвитку фермерства в Україні.


Також уряд схвалив фінансовий план «Укрзалізниці» на 2017 рік, який не містить норм про збільшення тарифів на пасажирські перевезення.


Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що уряд розробляє зміни до законодавства, які посилюють відповідальність за несплату аліментів, оскільки сьогодні від цього страждають майже 500 тисяч українських дітей. «Ми застосуємо практику європейських країн щодо жорсткого обмеження виїзду за кордон, обмеження права водіння транспортних засобів, обмеження відкриття рахунків та приховування доходів», — зазначив міністр.