Мирний наступ мітингувальників на Верховну Раду, анонсований ще під час недільного віче, переріс учора в силове протистояння. Сутичка розпочалася на перетині вулиць Інститутської та Шовковичної. Саме там мітингувальники з Євромайдану намагалися пройти до будівлі парламенту, від якого вимагали ухвалити необхідні для виходу з кризи рішення. Завадили їм посилені кордони силовиків, які з самого ранку оточили будівлю Верховної Ради.

Ситуація, що розгорталася на підступах до парламенту, дедалі більше нагадувала нещодавні події на Банковій та Грушевського. У хід з боку мітингувальників пішли бруківка та фаєри. З боку силовиків — гумові кулі, світло-шумові та газові гранати. Останні кидали в натовп прямо з дахів будинків. Під гарячу руку протестувальників потрапив і офіс Партії регіонів, розташований на вулиці Липській, — туди кинули «коктейль Молотова», спалахнула пожежа. Згодом її загасили, а людей відтіснили силовики. Дві вантажівки палали й на вулиці Садовій.

Ситуація на розі Шовковичної та Інститутської змінювалася блискавично. І, як стверджують очевидці, скидалася на справжню війну. Інформація з’являлася різна: спочатку «Беркут» розігнав людей, затим — активісти пішли у стрімку контратаку. Потім знову — наступ силовиків, відтіснення активістів на початкові позиції та збільшення чисельності «беркутівців».

Неспокійно було й у Маріїнському парку, куди все-таки прорвалася частина мітингувальників. Тут, як відомо, відбувався провладний мітинг. Там сталася сутичка між протестувальниками та бійцями «Беркуту».

Жінки-депутати від опозиції вийшли на Грушевського, щоб вивести звідти жінок з дітьми, яких попривозили на антимайдан. Серед прихильників курсу Януковича були 10-річні діти, розповіла Марія Матіос.

Як повідомив журналіст Громадського телебачення Дмитро Гнап, одному з мітингувальників біля будівлі МОЗ через вибух світло-шумової гранати відірвало кисть руки. Проте, як запевнив лідер «Третьої української республіки» Юрій Луценко, євромайданівці не збираються штурмувати будинок Верховної Ради, якщо вона не вдасться до якихось радикальних обурливих дій. «Але якщо вони (депутати. — Ред.) проголосують за уряд, або відмовляться реєструвати постанову про зміну Конституції, люди будуть дуже розгнівані», — сказав Ю. Луценко в коментарі УНІАН. За його словами, на даний момент завдання мітингувальників — пікетувати парламент. По обіді поблизу Верховної Ради побільшало євромайданівців, яким протистояли учасники провладного мітингу та силовики. За словами активістів, спецпризначенці стріляли в них з помпових рушниць. Тож у Будинку офіцерів, що на Грушевського, 30/1, було розгорнуто медичний пункт, аби надавати першу медичну допомогу постраждалим.

Скориставшись тимчасовим затишшям, протестувальники почали споруджувати в Маріїнському парку барикаду. Для цього використовували всі підручні матеріали, в тому числі сміттєві баки, металеві щити, лавки. Ближче до барикад зносили також і бруківку, яку розбирали тут же в парку, заготовляли «коктейлі Молотова», щоб запобігти можливому розгону. А от інформацію, що у Верховній Раді зареєстровано проект постанови №4154-1 про повернення до Конституції в редакції 2004 року вони вітали оплесками.

Між тим, на вулиці Грушевського знову почали палати шини. Було посилено загони самооборони. Як пояснювали самі мітингарі, шини вони палять задля того, аби силовикам було важче орієнтуватися, адже вітер дув саме у їхній бік. А загони посилюють, бо з’явилася інформація, що працівники міліції можуть штурмувати Грушевського, Український дім та Майдан Незалежності. Близько опівдня відкрилася брама, яку закінчили монтувати напередодні, і загони самооборони рушили впритул до силовиків. Їх розділяло буквально 10—15 метрів. Повітря було досить наелектризоване, проте інформації про сутички не було.

Загалом станом на 13.30 у зіткненнях між учасниками акції протесту та силовиками постраждали близько 30 протестувальників. Про це повідомив координатор медичної служби Майдану Олег Мусій. За його словами, тяжкопоранених двоє: в одного відірвана кисть руки, в другого — розбита голова. У решти — травми середньої тяжкості, отримані переважно в результаті розриву світло-шумових гранат.

Трохи згодом народний депутат Леся Оробець на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомила про перші жертви сутичок. Згідно з її повідомленням, «у Будинку офіцерів знаходяться тіла трьох загиблих. Ще сім перебувають при смерті». Водночас Ольга Богомолець розповіла «Радіо Свобода», що в Будинку офіцерів — близько ста поранених.

Про потерпілих повідомляють також і в Міністерстві внутрішніх справ. Станом на 14.30, за даними УЗГ МВС України, постраждало 37 правоохоронців, серед них є з вогнепальними пораненнями.

Коли номер готувався до друку, стало відомо, що «Беркут» пішов у наступ. Станом на 16.00 «беркутівці» прорвали ворота, які були побудовані раніше, і пройшли до Європейської площі. Так само силовики прорвали барикаду біля верхньої станції метро «Хрещатик».

Маріїнський парк, табір «Антимайдану».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Хода активістів Євромайдану до Верховної Ради.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.