У місті Лубни, що на Полтавщині, відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Зініціював його проведення обраний саме в цьому окрузі народний депутат України Костянтин Іщейкін, котрий входить до складу згаданого комітету. У засіданні взяли участь представники профільних міністерств і відомств, керівники міст і районів та об’єднаних територіальних громад області.

 

Спочатку гості проінспектували ефективність використання коштів, виділених із Державного бюджету на оновлення найважливіших соціальних об’єктів древнього міста над Сулою. Зокрема, вони відвідали поліклінічне відділення міської лікарні, де такі кошти вже освоєно. Після термомодернізації згаданої будівлі вона змінила зовнішній вигляд, стала ошатнішою й, так би мовити, привітнішою до відвідувачів. Утеплення дало змогу економити чималі кошти.


Водночас у місті потребують реконструкції й, відповідно, значних капіталовкладень ще два об’єкти соціальної інфраструктури — стадіон «Центральний» і приміщення колишнього міського Будинку культури. Останнє перебуває в «добитому» стані вже не один десяток (!) років. За цей час, зрозуміло, невпинно зростала ціна його відбудови... За словами міського голови Лубен Олександра Грицаєнка, на сьогодні вже відкориговано вартість проектно-кошторисної документації. Згідно з нею необхідна для реконструкції об’єкта сума фактично непідйомна для місцевого бюджету... Народні депутати оглянули ці об’єкти. На одному з них — стадіоні «Центральний», — де тренувалися вихованці спортивної школи, голова комітету Андрій Павелко, який є також президентом Федерації футболу України, подарував юним футболістам м’ячі (на знімку).

 


Засідання комітету відбувалося в оновленій актовій залі загальноосвітньої школи № 2, на модернізацію будівлі якої також було використано кошти з Державного бюджету. Народні депутати України Андрій Павелко, Олександр Горбунов, Богдан Дубневич, Костянтин Іщейкін, Іван Куліченко, Сергій Рудик наголошували на тому, що вони як повпреди профільного комітету Верховної Ради готові й надалі всіляко сприяти фінансовим «вливанням» на місця, передовсім на будівництво й оновлення таких соціальних об’єктів та розвиток дорожньої інфраструктури. Однак ці кошти (як і ті, що нерідко лежать «мертвим» вантажем на рахунках рад різного рівня) повинні освоюватися й використовуватися з максимальною ефективністю. Без ініціативи й наполегливості очільників місцевої влади тут не обійтися. Надто за умов децентралізації управлінської системи загалом і бюджетування зокрема.


Керівники органів місцевого самоврядування Полтавщини висловлювали свої пропозиції стосовно вдосконалення законодавства, яке врегульовує міжбюджетні відносини, забезпечує реформування найбільш чутливих для їхніх земляків сфер життєдіяльності. Зокрема, йшлося про «больові точки» реформ у медичній та освітній галузях, проблеми при створенні госпітальних округів, реалії та перспективи діяльності новостворених об’єднаних територіальних громад тощо. Голова комітету Андрій Павелко та його колеги-депутати запевнили присутніх у тому, що почуті на виїзному засіданні думки та пропозиції вже найближчим часом знайдуть своє відображення у підготовлених ними законопроектах.


Під час відвідин Лубен представники Комітету Верховної Ради України з питань бюджету поклали квіти до пам’ятного знаку «Україна незалежна».

Полтавська область.


Фото з сайту Лубенської міської ради.