Втратили там, де не сподівалися. Цього року Попаснянський район недолічує у своєму бюджеті 10 мільйонів гривень. Це великі кошти для території, що розташована на лінії розмежування. Причому така втрата сталася не від того, що район десь недопрацював, а через пільги, які отримав.

У листопаді минулого року Верховна Рада України скасувала сплату податків на нерухоме майно та земельні ділянки, розташовані на тимчасово не підконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей, а також на лінії зіткнення.
Здавалося б, зміни в Податковому кодексі України зроблено в інтересах населення зазначених територій. У будь-якому разі, парламентарії цього прагнули. Але на практиці цей законопроект тільки погіршив і без того складну ситуацію.
На Луганщині закон зачепив три райони — Новоайдарський, Станично-Луганський та Попаснянський, розташовані на лінії зіткнення. Зокрема, в Попаснянському районі під нього підпадають сім населених пунктів з усіма суб’єктами, починаючи з юридичних осіб і закінчуючи фізичними, навіть громадянами, які не займаються підприємницькою діяльністю. Крім Золотого, Горського, Троїцького, Попасної та Новотошківського, сюди увійшли ще два населені пункти, які не мають самостійних рад, — Катеринівка та Горіхове. Якщо казати конкретно, то місцеві бюджети цих територій сьогодні позбавлені доходів, які на 90 відсотків складаються саме з податків на нерухомість та землю. Фактично місцева влада залишилися сьогодні ні з чим, тому утримувати і розвивати території, на жаль, не може.

У Попаснянському районі вважають, що, затвердивши такий документ, законодавець не подумав про те, щоб тим територіям, які фактично за рахунок цих податків виживають, дати щось натомість. У державному бюджеті на 2017 рік на це абсолютно нічого не передбачено.
За задумом законодавця, певно, звільнення від податків на майно і землю мало підвищити інвестиційну привабливість території, яка вимушена жити і працювати в умовах АТО. Мовляв, заходьте сюди і розвивайте бізнес, умови для цього створено. На жаль, цю важливу думку в законопроекті не виділено, вона залишилася непоміченою, отже, розвитку не отримала. Керівники прифронтових територій кажуть, що більш привабливою умовою для інвестора було б звільнення його від ПДВ і податків на прибуток. Ось це істотна пільга. Але 20 відсотків ПДВ, як і раніше, йдуть до державного бюджету, а місцевий податок посадили на голодний пайок. У результаті скарбниця порожня, грошей немає не тільки на розвиток територій, а й на зарплату співробітникам.
— Ми зверталися до Комітету Верховної Ради з питань бюджету з проханням доопрацювати цю норму, — розповідає начальник управління фінансів Попаснянської райдержадміністрації Галина Карачевцева. — Облдержадміністрація також зі свого боку просить допомоги у Верховної Ради та Кабінету Міністрів. 10 мільйонів гривень, які ми втрачаємо через це законодавство, для нас дуже великі кошти, тим паче в умовах, у яких ми працюємо. По-перше, частина району перебуває під постійними обстрілами, по-друге, нам потрібно відновлювати зруйновану війною інфраструктуру, розв’язувати соціальні проблеми.
Така само ситуація склалася і в двох інших прифронтових районах — Станично-Луганському та Новоайдарському.

Луганська область.