Інформаційний супровід стратегічних російсько-білоруських навчань «Захід-2017», схоже, є однією з основних цілей цих маневрів. Усе, що пишуть і кажуть у світі й у самій Росії з приводу її широкомасштабних мілітаристських тренувань із залученням союзної Білорусі, надто вже нагадує потужну піар-кампанію для підтримання іміджу «великої і могутньої».


Кремль сам створював інформаційний шум довкола вересневих військових навчань (і йому це вдалося), а тепер називає провокацією «нагнітання пристрастей» навколо «Заходу-2017». 

 

«Міноборони під час навчань завжди зберігає максимально можливий рівень транспарентності, тому закиди щодо того, що недостатній рівень відкритості, ми не приймаємо», — заявив днями прес-секретар Путіна.


Нині офіційним заявам МО РФ про те, що Росія не використовуватиме широкомасштабні маневри як плацдарм для нападу, ніхто не вірить — ні Україна, ні Європа, ні США. А обіцянкам залежної Білорусі про те, що всі російські військові після закінчення заходу залишать територію республіки, і поготів.


От учора міноборони Білорусі спростувало перекидання російської танкової бригади для участі в навчаннях «Захід-2017». Раніше прес-служба Західного військового округу РФ повідомила, що бригаду 1-ї танкової армії з Підмосков’я піднято за тривогою і протягом доби залізницею її буде перекинуто в Білорусь.


Пізніше представник білоруського військового відомства повідомив, що російська танкова дивізія відпрацьовуватиме програму навчань на полігонах РФ. Мовляв, це з’ясувалося після консультацій військових відомств двох країн. І це «ні для Білорусі, ні для інших держав не становить жодної небезпеки». При цьому білоруси не виключають, що інформація про перекидання російських танків на сайті Міноборони РФ з’явилася помилково.


А тим часом українські ВПС у рамках стратегічних командно-штабних навчань «Непохитна стійкість-2017», які тривають по всій країні, відпрацювали завдання ракетно-бомбових ударів по наземних цілях на волинському авіаційному полігоні «Повурськ».