ІІІ фестиваль української культури Ucraіne fest, у якому візьмуть участь понад сто митців: артистів, художників, дизайнерів, модельєрів, аніматорів та народних майстрів, котрі приїхали з Києва, Львова, Кривого Рогу, Полтави, Черкас та інших міст України, — розпочинається в Іспанії. Напередодні офіційного відкриття мистецького заходу, що триватиме у Барселоні та Ллорет де Мар, відбувся прийом української делегації у Генеральному консульстві України у Барселоні. Під час зустрічі з митцями Генеральний консул України у Барселоні Оксана Драмарецька розповіла про роботу дипломатичної установи та обговорила зі співдиректорами фестивалю — головою секретаріату Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна-Світ» Аллою Кендзерою та президентом Української асоціації «Джерело» (Барселона) Ольгою Дзюбан — перспективи розвитку культурних зв’язків між двома країнами. На урочистий прийом до Генконсульства України у Барселоні, який розпочався з Державного Гімну України у виконанні народного артиста України, улюбленого мільйонами глядачів кіноактора Володимира Талашка, завітали представники дипломатичних установ із 17 країн, зокрема Норвегії, Туреччини, Ізраїлю, Польщі, Румунії, місцевої влади та політики.


Як зазначила Алла Кендзера, минулого року у фестивалі української культури брали участь співаки і танцюристи з Канади і Грузії, цьогоріч географія розширюється — під синьо-жовтими знаменами виступлять ще й гості з Угорщини, а також народні колективи з Каталонії. Програма мистецького заходу надзвичайно широка: крім концертів на площах міст, відбудуться покази мод, майстер-класи, шахові турніри, ярмарки народних майстрів та різноманітні конкурси. Зокрема, і на краще виконання гопака та кращу вишиванку. На переможців чекають квитки на авіаперельоти в Україну, зазначає Ольга Дзюбан.


Увагу мешканців та гостей Ллорет де Мар привернув флешмоб, організований Київським шоу-театром «Панночка» (арт-директор Лідія Лущик), багаторазовим переможцем всеукраїнських та міжнародних фестивалів мод.

Киянки, вдягнені в етнокостюми різних регіонів України, пройшли вулицями мальовничого міста на Середземному морі до набережної. На площі перед будинком мерії лунали українські пісні, котрі зачаровували перехожих не менше, ніж автентичні та сучасні костюми із колекції «Панночки». На згадку про барвисту ходу залишилися чудові світлини, і не лише у членів української делегації, а й німців, французів, каталонців, котрих не залишили байдужими українська мода, пісня і краса українок.

Барселона, Іспанія.

 

Під час прийому у Генеральному консульстві України в Барселоні.


Фото Сергія САВЧЕНКА.