Зранку трибуну і президію у сесійній залі Верховної Ради було заблоковано депутатами з опозиційних фракцій. Опозиція і надалі наполягає на розгляді проекту постанови щодо повернення до Конституції зразка 2004 року та парламентсько-президентської форми правління. О 10-й годині народний депутат від «Батьківщини» Олександра Кужель, котра разом з іншими депутатами з опозиційних фракцій брала участь у блокуванні, оголосила, що «Верховна Рада не засідатиме доти, доки не буде зареєстровано проект постанови про зміни до Конституції». Після цього депутати заспівали Гімн України. Пленарне засідання так і не розпочалося. 

 Питання введення надзвичайного стану не обговорювалося

Сьогодні орієнтовно об 11.00 відбудеться зустріч лідерів опозиції з Президентом Віктором Януковичем. Про це на вчорашньому брифінгу заявив Голова Верховної Ради Володимир Рибак і додав, що сесійного засідання не буде.

«Нам ще треба напрацювати рішення, щоб можна було розглянути їх у четвер у сесійній залі. У четвер планується розгляд створення тимчасової комісії для підготовки змін до Конституції», — зазначив він.

Протягом учорашнього дня глава парламенту не раз розмовляв із Президентом, але питання про введення надзвичайного стану не порушувалося. Крім того, Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що політики обговорювали, в яких умовах продовжувати перемовини стосовно внесення змін до Конституції.

«Говорили про те, що треба змінити в Конституції, щоб був спокій у державі», — зазначив глава парламенту.

«Що стосується 2004 року, коли ми програли вибори, то Янукович сказав що ціною крові нам перемога не потрібна. І ми пішли в опозицію. І давали можливість Президенту Ющенку та прем’єру Тимошенко працювати. Ми не заважали і бійок не влаштовували», — пригадав Голова Верховної Ради.

Глава парламенту спростував чутки про своє погане самопочуття та що йому викликали «швидку». «Це все брехня, що стосувалося мене», — сказав він.

На запитання, чому мовчить Президент, Володимир Рибак зауважив, що Президент своє слово ще скаже.

Глава парламенту зауважив також, що дуже погано, коли гинуть люди: «Я нормальна людина, і треба висловити співчуття сім’ям загиблих».

Протистояння в парламенті, на думку Голови Верховної Ради, спричинено тим, що дві третини обранців пройшли до законодавчого органу вперше. «Ця «мітинговщина» пройшла у вищий законодавчий орган. Я приділяю увагу тому, щоб не лише країна була європейська, а й парламент. Але життя є життя», — сказав він.

Тим часом під стінами парламенту вирував майже справжній бій — колони мітингувальників з Майдану намагалися прорватися до парламенту, який посилено охороняють силовики, знову сталися сутички, до маніфестантів було застосовано слізогінний газ, лунали вибухи, палали вантажівки та намети.

О дев’ятій ранку колони мітингувальників вирушили з Майдану до Верховної Ради, намагаючись прорватися до площі біля парламенту та Маріїнського парку. Однак урядовий квартал і надалі охороняється щільним кільцем правоохоронців. Кореспондент «Голосу України» намагалася пройти до парламенту з боку станції метро «Арсенальна» по Грушевського, де зазвичай був пункт пропуску. Однак біля Будинку офіцерів з боку Кріпосного провулку з’явилася кількатисячна колона мітингувальників з Майдану в касках, масках, зі щитами із написами «Воля або смерть», «Смерть ворогам!» та іншими гаслами, кийками, щитами. Вулицю Грушевського та Маріїнський парк уже було щільно перекрито вантажівками та декількома рядами спецпризначенців зі щитами, тож пройти через Грушевського було марно. Усі підступи до парламенту на навколишніх вулицях — Грушевського, Шовковичній та інших були заповнені людьми, з одного боку — мітингувальниками з Майдану, з іншого — правоохоронцями. Майданівці намагалися пробратися до Верховної Ради навіть через дах Маріїнського палацу. Тим часом у Маріїнському парку тривав мітинг прибічників чинної влади та Партії регіонів, лунала патріотична музика. А з парламенту було чути вибухи та запах горілого.

«Ми розпочинаємо мирний наступ на парламент з вимогою повернути країну в конституційне русло», — сказав лідер «Свободи» Олег Тягнибок, котрий разом з іншими депутатами ішов на чолі колони протестантів до Верховної Ради.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський на брифінгу в парламенті заявив, що парламентський апарат «у технічний спосіб» блокує реєстрацію проектів постанов від опозиції щодо конституційних змін. Він продемонстрував проект постанови Верховної Ради в авторстві лідерів опозиційних фракцій «Батьківщина» Арсенія Яценюка, «УДАР» Віталія Кличка та «Свобода» Олега Тягнибока щодо повернення до Конституції взірця 2004 року.

Депутат від «Батьківщини» Павло Петренко назвав ситуацію в парламенті «безпрецедентною». «Ця постанова дає можливість усій Україні вийти з тої глибокої кризи і не допустити кровопролиття на вулицях, — сказав П. Петренко. — Ця постанова передбачає констатацію факту дії в країні Конституції 2004 року і зобов’язує Верховну Раду опублікувати її текст у «Голосі України». Ця постанова також констатує, що Конституційний Суд у 2010 році у жодному пункті результативної частини не скасував положення Конституції 2004 року, а тому Верховна Рада, як єдиний орган установчої влади, констатує факт дії в Україні Конституції 2004 року. Про жодні конституційні процеси і зміни мова не йде. Йдеться про поновлення конституційного ладу в країні».

Депутат Валерій Карпунцов («УДАР») також наголосив, що народним депутатам «у штучний спосіб» обмежують право законодавчої ініціативи. «Цим влада показує, що не хоче мирних перемовин, що не хоче мирних акцій і спрямовує свої дії на загострення конфлікту та реалізує не мирний сценарій», — сказав В. Карпунцов.

Депутати звернулися з вимогою до керівництва парламенту і, зокрема, Голови Верховної Ради терміново зареєструвати цю постанову і винести на розгляд сесійної зали.

Руслан Кошулинський також заявив: якщо постанову не буде зареєстровано, з її текстом ознайомлять усіх депутатів і її може бути винесено на голосування «в якийсь інший спосіб». У який саме — парламентарій не уточнив.

Однак народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник в коментарі «Голосу України» заявив, що опозиція зумисно не дотримується процедури внесення постанови щодо змін до Конституції, не збирає необхідні 150 підписів, оскільки у сесійній залі немає необхідних 226 голосів для ухвалення рішення.

«Пан Кошулинський, як заступник Голови Верховної Ради, має прочитати Конституцію та Регламент, де написано: все, що стосується Конституції, — 150 підписів треба зібрати, — сказав В. Олійник. — І вони замість того, щоб зібрати ці 150 підписів, наполягають на тому, що достатньо трьох депутатів. Бо «лідери фракцій» — немає такого поняття, є три депутати. Добре, тоді завтра я один, як депутат Олійник, зареєструю проект постанови про скасування цієї постанови і вона випадково в залі знаходить підтримку 226 голосів. Що тоді далі будемо робити? Ми перетворюємо Конституцію на ганчірку».

В. Олійник пояснив блокування парламенту опозицією так: «Але що це означає? Чого вони сьогодні наполягають і не хочуть зібрати 150 підписів? Бо нема 226. Якби у них було зараз більше 226 голосів, то нема проблем — зібрали б і ставте на голосування. А упираються і, не маючи 226, таким чином хочуть прикрити, як фіговим листком, свою неспроможність».

Тим часом, народний депутат від Партії регіонів Борис Колесніков в інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту заявив, що у Верховній Раді є голоси для призначення прем’єр-міністра. «Якщо Президент внесе кандидатуру прем’єра, то голоси є», — заявив він. Депутат також нагадав, що Партія регіонів виступає за створення конституційної комісії, яка, на його думку, стане першим кроком на шляху вирішення конфлікту. Б. Колесніков повідомив, що сьогодні на засіданні фракції Партії регіонів був глава адміністрації Президента Андрій Клюєв, але питання прем’єра не обговорювалося. «Ні, це не означає, що ми обговорювали питання призначення прем’єра. Андрій Клюєв розповів нам про ситуацію, ми ще раз визначили основні шляхи виходу з неї», — сказав парламентарій.

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко на брифінгу закликав Президента Віктора Януковича оголосити дострокові парламентські та президентські вибори, що, за його словами, дасть змогу зупинити протистояння. «Я звертаюся до Президента, на якому лежить уся відповідальність за ситуацію в країні, бо він має повноту влади — оголосіть дострокові президентські та парламентські вибори! Зробіть це! Це буде вихід», — заявив В. Кличко. При цьому він закликав Президента «дати можливість депутатам своєї фракції проголосувати за відновлення конституційного ладу — визнати дію Конституції 2004 року», що знизить температуру в суспільстві. Лідер «УДАРу» звернувся до глави держави з вимогою вивести війська та «Беркут», щоб знизити градус протистояння. Кличко також наголосив, що парламент повинен сформувати новий уряд.

Об 11.30 депутати з фракції Партії регіонів залишили сесійну залу парламенту. А депутат від «УДАРу» Валерій Карпунцов у коментарі журналістам у кулуарах парламенту повідомив, що проект постанови щодо повернення до Конституції 2004 року вже начебто зареєстровано. «Є інформація, що вже зареєстрували, реєстраційний номер 4154», — сказав депутат.

Лідери фракцій зібралися на нараду в кабінеті Голови Верховної Ради Володимира Рибака для подальших консультацій і пошуку шляхів виходу з кризи.

Близько 13-ї години лідер «Свободи» Олег Тягнибок в кулуарах парламенту  зазначив, що після ухвалення постанови про повернення до Конституції 2004 року можна було б голосувати за утворення конституційної комісії та розпочати підготовку до реальної, впродовж двох сесій парламенту, конституційної реформи. Також О. Тягнибок продемонстрував журналістам вилучені в «тітушок» саморобні гранати, котрі вони жбурляли в бік протестувальників та закликав владу «негайно зупинити силовиків та «тітушок», які, за його словами, влаштовують провокації в урядовому кварталі.

Депутати з Партії регіонів закликали опозицію припинити протистояння на вулицях і розпочати працювати в парламенті. Народний депутат Вадим Колесніченко звернув увагу на те, що до порядку денного Верховної Ради внесено ряд важливих питань, вирішення яких чекають громадяни України.

«Але на сьогодні зрозуміло, що йде боротьба за владу, а зміни до Конституції, які намагаються запропонувати опозиціонери, не стосуються народу України і життя людей», — сказав політик. Ще один депутат-регіонал Володимир Сальдо порадив лідерам опозиції стати на чолі не тих колон, які штурмують Верховну Раду, а котрі прибирають Київ.

А перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов попередив активістів, які намагалися штурмувати Верховну Раду, про кримінальну відповідальність — 15 років позбавлення волі. «Більше амністій не буде, — сказав Чечетов. — І п’ятнадцять років впаяють точно. Попередьте всіх. Нехай потім не плачуть, що випадково там стояли. Ніяких компромісів більше не буде. І ніяка Меркель не допоможе».

Близько 14-ї години прес-служба Партії регіонів спростувала інформацію про погіршення стану здоров’я Голови Верховної Ради України Володимира Рибака. «Володимиру Рибаку «швидку» не викликали. Інформація про те, що у нього погіршилося самопочуття, не відповідає дійсності, — сказав лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. — Володимир Васильович у робочому режимі проводить консультації».

О 14.30 із кабінету Голови Верховної Ради вийшов лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк і заявив журналістам, що опозиція та більшість поки що не порозумілися і ні до чого не домовилися. Політик наголосив, що опозиція запропонувала «чіткий конкретний пакет». «Реєструємо постанову, включаємо її до порядку денного, повертаємося до Конституції 2004 року, починаємо негайно політичні переговори про формування уряду народної довіри», — окреслив кроки, запропоновані опозицією, А. Яценюк. До того ж він висловив думку, що якби постанову було винесено в залу, то вона змогла б знайти підтримку більшості сесійної зали.  Зараз парламент заблокований через голосування за цей проект постанови тільки тому, що Янукович не дав вказівку провести повну процедуру голосування і нарешті розпочати діалог у країні». На запитання, чому «мирний марш» переріс у силове протистояння, політик відповів: «Люди мають свої переконання, і коли людей не чують, вони висловлюють свою реакцію». До того ж Яценюк підкреслив, що політична криза має бути вирішена в стінах парламенту.

Тим часом депутати з парламенту не розходяться і збираються в ньому навіть ночувати. «Я точно залишаюся на ніч у парламенті і, наскільки мені відомо, до цього схиляються багато депутатів, — повідомила в кулуарах Верховної Ради позафракційна Інна Богословська. — Якщо ми втратимо парламент, то конфлікт буде важко зупинити. Тому своїм перебуванням в парламенті ми намагатимемося переконати колег, щоб вони таки повернулися до сесійної зали, бо голоси для повернення Конституції є».

О 15-й годині лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк у коментарі журналістам  спростував повідомлення про те, що в парламенті зареєстровано проект постанови про повернення до Конституції 2004 року. А депутат від Партії регіонів Борис Колесніков наголосив, що опозиція не запропонувала правового механізму і «політико-правового шляху» повернення до парламентсько-президентської республіки. За його словами, з таким само успіхом комуністи можуть запропонувати повернутися до Конституції 1977 року і внесуть відповідну постанову. На запитання, чи може ще відбутися пленарне засідання, депутат підкреслив, що це рішення має прийматися узгоджено. «Головне — як вийти з громадянського конфлікту», — сказав Колесніков.

Анна ШЕВЧЕНКО, Сергій ЛАВРЕНЮК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Віталій КЛИЧКО, лідер фракції «УДАР»:

— Ми, як опозиція, готові взяти на себе відповідальність за його формування і проведення реформ. І тільки від дій Президента залежить, як розвиватимуться події в країні.

ДОСЛІВНО

Володимир ОЛІЙНИК, фракція Партії регіонів:

— Не виключаю, що коли-небудь хтось із опозиції стане президентом і нагадає: так ці ж зміни до Конституції проходили з порушенням! 226 підписів не було, постанова не відповідає розділу XІІІ Конституції, Конституційний Суд може її скасувати. І знову Президент із сильними повноваженнями.

Михайло Чечетов, Анатолій Кінах, ПР.

Інна Богословська, позафракційна. Борис Колесніков, ПР.

Зліва направо: Валерій Карпунцов, Павло Петренко, Руслан Кошулинський під час брифінгу.